Spenningen stiger igjen i Ukraina

grayscale photo of city buildings

Etter en samtale med USAs forsvarsminister Lloyd Austen ga forsvarsdepartementet i Ukraina uttrykk for at USA ville komme Ukraina til unnsetning i tilfelle av «en økende aggresjon fra Russlands side».  

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov advarte NATO mot å sende tropper til Ukraina og sa at dersom dette skulle bli gjort måtte Russland ta tiltak for å sørge for sin egen sikkerhet. Dette skriver den russiske kanalen RT. Peskov sa at utviklingen i Ukraina «er virkelig skremmende». Han viste  til de økende angrepene på utbryterrepublikkene i Donbass fra ukrainsk side. Ukraina har på sin side oppfordret NATO til å styrke sin aktivitet i Ukraina og i en uttalelse fra 2. april  sa nestleder ved den ukrainske presidentens kontor, Roman Mashovets at Ukraina og NATO bør utvikle «felles aktiviteter, inkludert militære øvelser i Ukraina og NATO.» Disse aktivitetene «bør omfatte land-, marine- og luftkomponenter. I tillegg anbefales det å øke nivået på kampberedskap for tropper i NATO-land som grenser til Ukraina.”

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar til orde for en økt militær virksomhet fra NATOs side i Svartehavet. På en pressekonferanse med Ukrainas statsminister Denis Shmigal sa Stoltenberg at NATO har økt sin militære virksomhet i Svartehavet:  -» NATO har økt sin aktivitet i Svartehavsregionen med mer tilstedeværelse av marinen. I løpet av de siste ukene hadde vi faktisk tre amerikanske marinefartøyer utplassert i Svartehavet, og også noen av dem trente i øvelser med den ukrainske marinen. Vi har mer politimessig tilstedeværelse i lufta, og også på land med flere NATO-tropper, som trener og er aktive i regionen. Så, NATO har økt sin militære tilstedeværelse i Svartehavsregionen, fordi vi anerkjenner den store strategiske betydningen av denne regionen for alle NATO-allierte, men også selvfølgelig for vår nære partner, Ukraina.»   Shmigal sa at Ukraina nå starter bygging av to marinebaser, en ved Svartehavet og en ved Azovhavet. Han sa at dette arbeidet er delsvis støttet finansielt av Storbritannia. Stoltenberg sa at Ukraina er anerkjent som kandidat for NATO-medlemskap og at NATO dermed vil hjelpe til med å bygge opp landets militære styrker.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler