Ny migrantrute til Europa?

«Aquarius» har ankommet den spanske havnebyen Valencia med flyktninger og migranter som var blitt avvist av Malta og Italia.  De første av de 629 migrantene og flyktningene fra   «Aquarius», som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, ankom Valencia like før klokken 6.30 søndag morgen med den italienske kystvaktens båt Dattilo. Fire timer senere, ved 10.30-tiden, nådde også Aquarius fram til Valencia. Det tredje og siste fartøyet, Orione fra den italienske kystvakten, la til kai i den spanske byen ved 14-tiden. Høye bølger førte til forsinkelser for skipene som har tilbakelagt 1.500 kilometer på strekningen fra farvannet mellom Malta og Italia og fram til Valencia. I havnen var det hengt opp et stort banner med ordene «Velkommen hjem» på ulike språk, inkludert katalansk og arabisk. Spanjolene er klare for å hjelpe 480 voksne menn, 80 kvinner, minst sju av dem gravide, samt elleve barn under 13 år og 89 tenåringer, opplyser spanske myndigheter. Migrantene kommer fra 26 ulike land, hovedsakelig fra Afrika, men også Afghanistan, Bangladesh og Pakistan. Det var forrige helg  Aquarius, som tilhører den fransk-tysk-italienske «SOS Mediterranée», tok opp de 629 migrantene utenfor Libyas kyst.  Malta og Italia nektet å ta imot afrikanerne. Spanske myndigheter ga deretter grønt lys og sa de 629 personene kunne få gå i land i Valencia. Aquarius ble regnet for å være for overfylt til å seile videre, og Italia sendte derfor av gårde to marine- og kystvaktfartøy som tok om bord flere av passasjerene med kurs for Spania. Italias nei til å ta imot migrantbåten har ført til spenning mellom Italia og Frankrike. Etter at den nye regjeringen i Roma satte foten ned, i tråd med sine valgløfter, fikk de streng beskjed fra Paris om at den slags «kynisme og uansvarlighet» var høyst beklagelig. Så blir det spennende å se om dette er åpningen på en ny rute fra Afrika til Europa via Spania. I 2015 hadde Spania bygd opp det nettverket som skulle ta i mot flyktninger, men nesten ingen kom og de få som kom ville ikke bli i Spania.   Velferdsytelsene i Spania ligger langt under nivået vi finner i Nord-Europa.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler