Økende politisk uro

Folk tok til gatene i Madrid i protest mot regjeringens lefling med de katalanske separatistene søndag 10. februar. Dette etter at det ble kjent at regjeringen vil forhandle med separatistene om en politisk løsning på Catalonia-spørsmålet.

Siden han ble statsminister for åtte måneder siden, har Pedro Sánchez lovet å søke “politiske løsninger på et politisk problem” når det gjelder Catalonia. Problemet som Sánchez står overfor, er at han trenger støtte fra uavhengighetspartier i Kongressen for å få noe gjort – PSOE teller bare 84 plasser i Underhuset, mot 176 stemmer som trengs for å oppnå flertall. Derfor har  regjeringen  gjort mye for å forbedre situasjonen med Catalonia, og  beslutninger er tatt til tross for deres politiske kostnad – inkludert et utkast til et budsjett som er meget gunstig for regionen for å få støtte til budsjettet fra ERC (Det republikanske venstrepartiet i Catalonia) og det katalanske europeiske demokratiske partiet (PDeCAT).  Sánchezs budsjettplan inkluderer en kraftig økning i investeringer i Catalonia, opp fra 13% til 18%.

Mandag 4. februar, ni dager før budsjettbehandlingen i Cortes,  annonserte de to gruppene at de faktisk ville legge ned veto mot budsjettplanen dersom regjeringen ikke grep inn til fordel for politikerne og pro-uavhengighetsledere som snart vil stå overfor rettssaken i Høyesterett for deres handlinger relatert til opprøret i 2017. Disse tiltalte har vært i forvaring siden slutten av 2017.

Den politiske kostnaden for PSOE ved  å forhandle med uavhengighetspartiene er så høy i noen områder i Spania at regionale partiledere og borgmestere sier det heller ville være bedre hvis budsjettplanen ikke gikk gjennom i Kongressen. Dette vil bidra til å avslutte det som har blitt beskrevet av opposisjonen som PSOEs “underkastelse” til pro-uavhengighetskreftene, bl.a.  av PP og det nye høyrepartiet Vox, der sistnevnte oppnådde overraskende stor tilslutning i det nylige regionsvalget i Andalucia, noe som forventes vil gjenta seg i kommende valg.

Regjeringen har likevel bestemt seg for å fortsette sin strategi, og gir ikke opp kampen på grunnlag av at det trues med et veto de håper kan  trekkes tilbake i siste øyeblikk. Regjeringen risikerer imidlertid et katastrofalt nederlag dersom budsjettplanen ikke blir vedtatt. Dette er bakteppet for gateprotestene, der demonstrantene utrykker redsel for at  mindretallsregjeringen til Sanchez ofrer spansk enhet kun for å beholde makten.

Det kreves nyvalg. Det er mulighet for en “Supersøndag”, der spanjoler ville stemme i lokale, regionale og europeiske valg 26. mai.  Regjeringens offisielle holdning er at det ikke vil bli valg til Cortes  denne dagen. “For øyeblikket antyder alle meningsmålinger på  at de tre høyrepartene (PP, Ciudadanos og Vox) ville vinne flertall, så det synes ikke å være den beste tiden,” sier et regjeringsmedlem til El Pais, som fortsetter: “Vi skal fortsatt prøve å få budsjettet gjennom.”

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler