Dyretragedie i Middelhavet

tilt-shift photography of cattle lot

Mer enn 850 kyr som har tilbrakt måneder ombord på et skip i Middelhavet, kan ikke lenger transporteres og bør avlives, mener Spanias landbruksdepartement  og bekreftet en tidligere rapport fra telegrambyrået Reuters.

Kyrne ble holdt av en dyrerettighetsaktivist kalte «helvete forhold på Karim Allah», som la til kai i den sørøstlige spanske havnen i Cartagena torsdag etter å ha slitt med å finne en kjøper til storfeet de siste to månedene. Dyrene ble avvist av flere land på grunn av frykt for at de hadde bovint blåtunge-virus. Det insektbårne viruset forårsaker halthet og blødning blant storfe. Bluetongue påvirker ikke mennesker. En konfidensiell veterinærrapport sett av Reuters sist uke ​​konkluderte med at dyrene hadde lidd under den lange reisen og dødshjelp ville være den beste løsningen for deres helse og velferd. Rapporten sa ikke om storfeet hadde bluetonguesykdom.

I en uttalelse lørdag bekreftet Landbruksdepartementet rapportens funn og sa at skipets eiere burde avlive dyrene. «- De bør fortsette med å isolere og slakte dyrene i samsvar med gjeldende regelverk, og i tilfelle de ikke gjør det, vil departementet for landbruk, fiskeri og mat gjøre det på en subsidiær måte.»  Miquel Masramon, en advokat som representerer rederiet Talia Shipping Line, ba om at prøver blir tatt fra dyrene slik at de kunne testes for bluetongue.  «- Den (rapporten) nevner ikke alvorlige sykdommer som forklarer hvorfor disse dyrene må avlives,» sa han.  Fartøyet forlot opprinnelig Cartagena for å levere storfe til Tyrkia. Men myndighetene der sperret forsendelsen og suspenderte import av levende dyr fra Spania, av frykt for infeksjon av bluetongue. Den avvisningen gjorde at skipet, registrert i Libanon, ble til en internasjonal pariah, ettersom flere land nektet å la det komme inn til havn.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler