Mercadona øker og øker

Mercadona har igjen slått sine egne rekorder. Verken planen om progressive reformer av butikkene og den økonomiske nedgangen ser ut til å bremse den stadige veksten i salget for den ledende supermarked-kjeden i Spania.

I fjor avsluttet bedriften regnskapsåret med bruttoinntekter på 24,305 millioner euro (22,9 milliarder netto), og det er også største selskap når det kommer til omsetning i det spanske markedet. Tallene antas å overgå målene satt av presidenten og flertallsaksjonær Juan Roig, som forventet en økning på 2,5% i salget og samme prosentandel i fortjeneste. De endelige tallene viser imidlertid at bruttoomsetningen har vokst med 6%, langt over veksten i spansk BNP.

Mercadona har sin hovedbase i Fuente del Jarro i Paterna (Valencia).  Nå vil Mercadona også utvide til andre land. Roig bekrefter at han vil etablere Mercadona i «tre eller fire land» utenfor Spania, i tillegg til Portugal og sa: «Jeg skal kunngjøre dette neste år.»

Selskapet har opprettholdt sin plan om å reformere sine supermarkeder. Kjeden har allerede 400 virksomheter som den kaller «effektiv butikk» eller «butikk 8». Hensikten er å holde oppe tempoet i arbeidet med å bygge tusen nye butikker i 2020 og 1600 i 2023. I den andre enden vil vi stenge hundre lokaler som taper penger, forklarte Roig. Dette er et av de store målene i selskapet som nå forbereder åpningen i Portugal, med 250 butikker i 2019.

Den politiske usikkerheten i Spania, selv om «den ikke er god», som han forklarte, skremmer ikke eieren av den valensianske  handelsmannen.  Mercadona har fortsatt å skape ny sysselsetting i 2018. Det ble  tilført 1600 nye arbeidere i fjor. Arbeidsstyrken er nå  på 85.800 ansatte.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler