Endelig nytt spansk statsbudsjett

person holding paper near pen and calculator

Sist torsdag godkjente Cortes 2021-budsjettet med støtte fra 11 partier og 188 stemmer, inkludert katalanske og baskiske separatister. Dette betyr at et flertallet  på venstresiden er enda høyere enn da statsminister Pedro Sanchez fikk godkjent sin innvielse. Dermed er fremtiden til de nye regnskapene, den første for koalisjonsregjeringen, endelig klar. De vil tre i kraft 1. januar og erstatte budsjettet fra 2018, utarbeidet av den forrige PP-regjeringen og som fremdeles er i kraft fordi det har vært umulig å bli enig om et nytt budsjett siden den gang. Budsjettplanen inkluderer brede skatteøkninger og etablering av  Tobin- og Google-avgiftene, som finansielle transaksjoner og digitale virksomheter vil bli belastet med.

I  budsjettet foreslås offentlige investeringer på 239 milliarder euro på toppen av  27 milliarder euro gitt av EUs coronavirus utvinningsfond. Videre legger det nye statsbudsjettet sterk vekt på sosial politikk som et løft i offentlige utgifter, samt en skatteøkning på selskaper, for å lette den vanskelige økonomiske situasjonen skapt av coronaviruset.  Spanias skade fra koronaviruspandemien er veldig dyp da landets økonomi forventes å krympe nesten 12% i år, mer enn noe annet land i euroområdet, ifølge Det internasjonale pengefondets økonomiske utsikter i oktober.  “Spania sier farvel til en annen epoke og beveger seg fremover dedikert til en fremtid med fremgang. Takk til alle som har samarbeidet for å flytte landet videre, ”sa  Pedro Sánchez etter at budsjettet var vedtatt, ifølge nyhetsbyrået EFE.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler