Dødsstraff for å demonstrere

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei krever straff for alle som «forstyrrer Irans økonomiske sikkerhet» ved å protestere. Irans riksadvokat, Ayatollah Sadeq Amoli Larijani, sa at demonstranter som ble arrestert under disse hendelsene kunne bli straffet med henrettelse. Lytt nøye. Ta bomullen ut av ørene og åpne øynene dine. Å forstyrre landets økonomiske orden er straffbart   – og det befinner seg på nivå med «korrupsjon». «Døden eller opptil 20 år i fengsel og konfiskering av alle eiendeler,» advarte Amoli Larijani i en tale torsdag som var adressert til advokater i Teheran. «Vi vil ikke nøle med å implementere loven.» Denne uken sa Abbas Jafari Dolatabadi, Teherans statsadvokat,: «Et stort antall agitatorer, som ikke hadde noe å gjøre med basarhandlerne, er blitt arrestert,» uten å gi faktiske tall. Regimet utelater ofte å oppgi antall arrestasjoner og henrettelser den utfører i Den islamske republikken.

Han gjentok videre påstandene fra  president Hassan Rouhani om at protestene i Teherans store basar var «fremmedgjorte» og klandret USA for å forstyrre nasjonens sikkerhet. Demonstrantene ropte slagord som «Død over Palestina!», «Død over Khamenei!» og «Vi vil ikke at dollaren skal være på 100.000 rialer», etter den bratte nedgangen i verdi på Irans valuta fra  90.000 til 100.000 rialer for en amerikansk dollar. I et intervju med Algemeiner sa Saeed Ghasseminejad – en forsker fra Iran ved «Stiftelsen for demokratiets forsvar» (FDD) – at «Død over Palestina»-sangen har blitt populær på nyere demonstrasjoner fordi den er i tråd med «Nei til Gaza! Nei til Libanon!». «Jeg gir livet mitt for Iran. Iranere er lei av at deres ressurser brukes til å finansiere terrorisme som har gitt dem fattigdom og elendighet. Iranerne vil ha en velstående økonomi og gode relasjoner til verden. De er lei av regimets besettelse med å ødelegge Israel og de konsekvenser det fører med seg.»

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler