Mer sjokolade, potetgull og alkohol

chocolates with box on white surface

De handlende i Spania har kjøpt mye mer alkohol etter at  den spanske regjeringen erklærte  alarmstatus for å bremse coronavirus-pandemien. Salget av øl økte med 77,65% i forhold til uken før,   vin økte med 62,7% og sprit med 36,58%, ifølge en studie i forbrukermagasinet Inforetail, som støttes av den spanske foreningen for distributører, Self- Servicebutikker og supermarkeder (Asedas).  Studien viser også at de store innkjøpene som ble sett i forkant av portforbudet avtok i løpet av de to første ukene etterpå. Høydepunktet ble nådd mellom 11. og 14. mars, rett før statsminister Pedro Sánchez kunngjorde unntakstilstand.

Mens etterspørselen etter toalettpapir har stabilisert seg, har andre produkter hatt en fantastisk økning i salget, for eksempel oliven (+ 93,83%), potetgull (+ 87,13%), sjokolade (+ 79,04%), iskrem (+ 76,19%) og ansjos (+ 60%). I følge tall fra Landbruks-, fiskeri- og matdepartementet har salget av mel økt med 196% i forhold til uken før. Det ser ut til at folk har bestemt seg for at den beste måten å takle portforbudet er å sette opp en bar og et bakeri hjemme.

Så hva er den psykologiske grunnen som driver denne endringen? I følge Carmelo Vázquez, professor i psykopatologi ved Madrids Complutense University, «gjenspeiler dette evnen til å gi oss selv belønning og godbit i vanskelige tider.» Etter terrorangrepet den 11. september 2001 mot New York og Madrid-bombeangrepene i 2004, fullførte Vázquez en rekke studier på det posttraumatiske stresset mennesker i disse byene opplevde i kjølvannet av angrepene.   I følge professoren har disse to hendelsene, til tross for de åpenbare forskjellene, en viss likhet med det som skjer nå. «Til tross for den utbredte tanken om at alt går dårlig, er folk ekstra spenstige,» sier Vázquez. 

”Etter terrorangrepene så vi at nivået av posttraumatisk stress ikke økte mer enn 7%. Nå er det unntakstilstand, men folk håndterer det veldig bra. En av fasene er akkurat dette: drikk øl, alkohol og spis potetgull. Dette har en terapeutisk effekt. Forbruket av alkohol og godteri øker endorfiner, noe som skjer i  tider med stress. ”  Det kroppen vil ha er sukker og fett. “Når vi er innelåst, ber hjernen vår om en kompensasjon: som sjokolade, godteri eller bare øl. Vi er vant til å leve etter visse paradigmer, og vi har aldri sett den vi er i. Det er derfor det er bra å fortsette de sosiale skikkene fra før: et glass vin hjemme, oliven, middelhavskulturen. »  Det er en teori som støttes av Josep Lobera, sosiolog ved det autonome universitetet i Madrid. “Du kan  godt se det på dataene. Forbruket av limeflower te og sjokolade reduserer angsten. Andre klarer det med alkohol eller videospill. Det er alle forskjellige former for flukt, sier han.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler