Fikk skylden for grunnstøting

Egypts første kvinnelige skipskaptein sier at hun feilaktig ble klandret for sperringen i Suez-kanalen , som skjedde mens hun var på et annet fartøy hundrevis av sjømil  unna.

Marwa Elselehdar, 29, var på sjøen som øverstkommanderende over Aida IV i Alexandria da det kjempestore containerskipet «Ever Given»  ved et uhell ble sittende fast i kanalen, rapporterte BBC . Men rykter på internett og falske nyhetsoverskrifter spredte seg om at hun sto bak den maritime katastrofen, som sperret den store skipsruten i nesten en uke før «Ever Given» ble slept fri fra bunnen.  

Kapteinen på «Ever Given» er ikke avhørt, men egyptiske tjenestemenn har sagt at menneskelige feil kan ha fått skipet til å gå på grunn forrige måned. Elselehdar – som ikke jobber for rederiet – sa at ryktene om hennes engasjement så ut til å være drevet av et skjermbilde av en doktrert overskrift fra Arab News. «Denne falske artikkelen var på engelsk, så den spredte seg i andre land,» sa Elselehdar til BBC. «Jeg prøvde så hardt jeg kunne å neglisjere det som sto i artikkelen, fordi det påvirket omdømmet mitt og alle anstrengelsene jeg trengte for å være der jeg er nå.»

Den falske historien fikk troll til å komme etter henne også. «Kommentarene til artikkelen var veldig negative og harde, men det var så mange andre støttende kommentarer fra vanlige mennesker og mennesker jeg jobber med,» sa hun. «Mitt budskap til kvinner som vil være i det maritime feltet er å kjempe for det du elsker og ikke la noen negativitet påvirke deg,» sa hun.

Egypt ønsker å få kompensasjon for de rundt 1 milliard dollar de tapte på grunnstøtingen. Osama Rabie, administrerende direktør for Suez Canal Authority, avslørte estimatet i et intervju med den egyptiske TV-stasjonen Sada El-Balad TV  to dager etter at mannskapene frigjorde den 400 meter lange «Ever Given».   Rabie sa at tapene inkluderer skade på kanalen – en viktig handelsrute mellom Europa og Asia – transittgebyrer, og utstyrs- og arbeidskostnader, ifølge Bloomberg News. Rabie spesifiserte ikke i intervjuet hvem Suez Canal Authority ville prøve å få kompensasjon fra. 

Imidlertid forventer Evergreen Marine Corp. – det taiwanske firmaet som chartret Ever Given og hvis navn ble malt på båtens skrog, ikke å betale og nektet ansvar for forsinkelser for lasten den fraktet. «Det er nesten ingen sjanse for at vi blir søkt å betale kompensasjon,» sa Evergreen-president Eric Hsieh under en orientering, ifølge Bloomberg.  En talsperson for Shoei Kisen Kasa, det japanske firmaet som eier «Ever Given», fortalte Bloomberg at det ville diskutere kompensasjon med kanalmyndigheten, men nektet å gi nærmere detaljer.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler