Flyr migranter til fastlandet

man in blue and white long sleeve shirt and black pants sitting on white textile

Spanias regjering har i løpet av de siste dagene transportert et ukjent antall migranter fra Gran Canaria til det spanske fastlandet, skriver ABC, som er Spanias tredje største avis etter El País og El Mundo.

Sentralregjeringen ledet av statsminister Pedro Sánchez har begynt å distribuere dusinvis av ulovlige innvandrere som i disse dager trenger seg sammen på Gran Canaria i spanske byer på halvøya etter ankomsten av båter de siste månedene og opprettelsen av enorme improviserte «leirer» under uheldige vilkår. Denne overbefolkningen av mennesker fra Afrika på forskjellige deler av øya, særlig i havnen i Arguineguín, har generert et økende problem som sentralmyndighetene ikke har visst før nå hvordan de skulle håndtere, mens de ansvarlige for øyadministrasjonen har insistert på at disse migrantene må flyttes til fastlands-Spania. 

Initiativet risikerer å sette regjeringen i forlegenhet, all den tid den nylig forsikret at ingen ulovlige migranter skal hentes til fastlandet, men dette har innenriksdepartementet begynt å gjøre til tross for at ansvarlig minister, Fernando Grande-Marlaska, utelukket det så sent som på fredag ​​da han ble spurt om denne krisen. Dette viste seg uriktig, og de første gruppene av ulovlige migranter ankom Andalusia, blant annet  til Sevilla, som har sagt ja til denne operasjonen for omfordeling av disse menneskene. Disse uregelmessige innvandrerne kan ikke returneres til opprinnelsesstedene på grunn av Covid-19 og begrensningene for mobilitet og inn- og utreise for mennesker fra landene, i tillegg til de internasjonale regulatoriske særegenheter i mange av tilfellene.

Det er blitt påpekt at dette er «spesifikke bevegelser» og at de vil bli gjennomført som prioritering av migranter basert på to grunnleggende kriterier: det ene, internasjonal beskyttelse, det vil si at de er mennesker hvis liv ville være i fare hvis de skulle komme tilbake.  Og to, at de er en del av spesielt utsatte grupper, som religiøse minoriteter, kvinner eller barn. I følge underdelegasjonen arbeider innenriksdepartementet med disse to kriteriene med «omfordeling».

Sevilla har vært den første byen på fastlandet som har støttet sentralregeringens plan, nettopp en by der den offentlige forvaltningen  er i hendene på det samme partiet som har den sentrale ledelsen, PSOE. Regjeringens stedfortredende delegat Carlos Toscano, en anerkjent sanchista-bror til borgermesteren i Dos Hermanas, Francisco Toscano, en referanse for Sánchez-støttespillere i Andalusia. Og ordføreren selv, sosialisten Juan Espadas, har også formet sine politiske posisjoner de siste to årene og er allerede en annen viktig støtte for statsministeren.

Så langt har minst 16 000 innvandrere ankommet kysten av den kanariske øygruppen siden begynnelsen av året, et tall som bare ble overgått av cayucos-krisen i 2006. I møte med denne situasjonen har departementet  valgt å gå for å overføre grupper av disse innvandrerne til fastlandet å bedre situasjonen på øyene, selv om alt har blitt gjort med svært lite offentlig informasjon og alltid med å understreke at dette er «spesifikke tilfeller» og ikke en omfattende plan. Ministeren understreket imidlertid fredag ​​at innvandrerne ikke ville bli flyttet fra Kanariøyene. «Migrasjonspolitikk tilhører hele EU og ikke bare Spania. Vi må kjempe mot ulovlig innvandring og forhindre at det opprettes uregelmessige innfartsveier til Europa, ”understreket Marlaska. Virkeligheten ble altså en annen noen dager senere.  Gran Canaria ser ut til  å kunne ende opp som Lesbos i Hellas og Lampedusa i Italia etter ankomsten av rundt 18.000 illegale miganter til øya hittil i år.  I tillegg til improviserte leirer er ca. 6000 miranter innkvartert i hoteller på Gran Canaria. Både folk og lokalmyndigheter på øya er bekymret, fremfor alt for den fremtidige turisttrafikken.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler