Retorikken hardner

aerial photography of city during night time

USA og NATO ga tirsdag uttrykk for sterk støtte til Ukraina og advarte Russland mot å presse videre med en stor troppoppbygging langs den tidligere sovjetrepublikkens østlige grense.
I separate møter med Ukrainas utenriksminister uttrykte USAs utenriksminister Antony Blinken og NATO-sjef Jens Stoltenberg alvorlig bekymring for at Russland setter inn den største konsentrasjonen av tropper nær Ukraina-grensen siden 2014. Blinken beskyldte Russland for å utføre “veldig provoserende” handlinger som skremmer Ukraina og Vesten. Stoltenberg kalte i mellomtiden de russiske bevegelsene for «uberettiget, uforklarlig og dypt bekymrende.» Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa at Kiev ønsket støtten velkommen og oppfordret vestlige land til å gjøre det klart for Moskva at det ville betale en pris for sin «aggresjon».
Kommentarene kom midt i en bølge av brudd på våpenhvilen i Øst-Ukraina , der russisk-baserte separatister og ukrainske styrker har vært låst i en konflikt siden Moskvas annektering av Ukrainas Krimhalvøya i 2014. NATO holdt et spesielt møte tirsdag om Ukraina. «USA står fast bak Ukrainas suverenitet og territoriale integritet,» sa Blinken til Kuleba ved begynnelsen av møtet i USAs ambassadør i Belgia, en stilling som Blinkens onkel en gang hadde. «Dette er spesielt viktig i en tid da Russland dessverre oppfører seg så veldig provoserende når det gjelder Ukraina.» Kuleba svarte at Ukraina var takknemlig for støtten fra USA og NATO, en allianse som Kyiv ønsker å bli med på grunn av voldsomme russiske innvendinger.
Tidligere, på pressekonferanse med Kuleba i NATOs hovedkvarter, sa generalsekretær Jens Stoltenberg at alliansen var samlet i sin «urokkelige» støtte til Ukraina. «NATO står med Ukraina,» sa han. «Russland må avslutte denne militære oppbyggingen i og rundt Ukraina, stoppe provokasjonene og dekalere umiddelbart.» Stoltenberg kalte Moskvas nylige utplassering av tropper for den største militære oppbyggingen siden konflikten i Øst-Ukraina startet. ”Russland har flyttet tusenvis av kamptropper til Ukrainas grenser, den største massen av russiske tropper siden den ulovlige annekteringen av Krim i 2014. Ukraina har sagt at Russland har samlet 41 000 tropper ved grensen mot Øst-Ukraina og 42 000 flere på Krim. Tallene vil sannsynligvis vokse når troppene fortsetter å ankomme I løpet av de siste dagene har flere ukrainske soldater blitt drept i det østlige Ukraina,” sa han. Kreml har hevdet at Russland står fritt til å distribuere sine tropper hvor de vil på sitt territorium og har gjentatte ganger anklaget det ukrainske militæret for «provoserende handlinger» langs linjen med kontroll og for å planlegge å ta tilbake kontrollen over opprørsregionene med makt.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler