Positive forskningsresultater

Ny studie konkluderer med at immunitet mot Covid-19 kan vare fra et til ti år.Et av de avgjørende spørsmålene forskere prøver å finne ut om det nye koronaviruset, er om personer som har hatt sykdommen er immun mot å bli smittet på nytt, skriver avisen El Mundo.

person holding round clear container

Å vite beskyttelsen – og varigheten – som antistoffer, T-celler og andre verktøy i kroppen kan tilby mot Covid-19 er viktig for å utforme offentlig politikk og mulige vaksineringskampanjer. Flere undersøkelser som har dukket opp de siste ukene antyder at mange av de gjenopprettede pasientene mer enn åtte måneder etter de første symptomene har nok immunceller til å forhindre tilbakefall. Samme uke har en av de mest komplette analysene angående dette problemet, utarbeidet av forskere ved La Jolla Institute of Immunology i California, dukket opp i prepublikasjon.

Selv om de ennå ikke er blitt uavhengig bekreftet, peker tidlige resultater på en langsom nedgangsrate i flere av de viktigste verktøyene som gjør at immunforsvaret vårt kan holde sykdommen i sjakk. Faktisk hevder forfatterne at kroppen vår kunne opprettholde tilstrekkelige nivåer for å beskytte flertallet av de smittede fra å få en alvorlig form av sykdommen igjen, selv flere år etter den første infeksjonen. Hvis de blir bekreftet, vil disse funnene være et løft for vaksiner som skal godkjennes de neste månedene. Dersom virusets immunitet var kortvarig, ville det være nødvendig med oftere gjentatt dosering for å holde pandemien under kontroll, noe som er en komplisert prosess. I dette tilfellet rekrutterte immunologene fra det kaliforniske instituttet 185 pasienter mellom 19 og 81 år, som hadde overlevd Covid-19. For det meste milde tilfeller, som ikke krever sykehusinnleggelse. Alle    gjennomgikk blodprøver for å følge utviklingen av fire elementer i immunsystemet: antistoffer, B-celler (i stand til å produsere flere antistoffer om nødvendig) og to typer T-celler, ansvarlig for å gjenkjenne og eliminere infiserte celler.

Tanken var å rekonstruere immunresponsen i detalj gjennom disse markørene over tid. Resultatene viste at antistoffene som ble generert var langvarige, og bare viste små reduksjoner seks eller åtte måneder etter infeksjon, selv om forfatterne understreker at det er en viktig variasjon i nivåer mellom pasientene. Uansett viste T-cellene en svak og langsom tilbakegang. B-cellene økte til og med i antall, et uventet funn som fascinerte forfatterne og som de håper å kunne analysere mer detaljert i fremtiden. I forrige måned publiserte forskere ved University of Arizona et annet arbeid om produksjon av antistoffer i en befolkning på mer enn 6000 mennesker i tidsskriftet Immunity. Resultatene deres støtter den tilstedeværelsen av en robust immunrespons måneder etter å ha blitt smittet av SARS-CoV-2.

«Vi observerte at antistoffer av høy kvalitet fortsetter å produseres fem til syv måneder etter SARS-CoV-2-infeksjon,» forklarer Deepta Bhattacharya, professor i immunbiologi og en av studiens hovedforfattere. I likhet med La Jolla-forskerne sporet Arizona-teamet antistoffnivåer i flere måneder og fant at disse nivåene holdt seg relativt stabile i månedene etterpå, selv om de mener at det faktisk kan vare betydelig lenger.  I de siste månedene hadde noe arbeid antydet et plutselig fall i antistoffer og muligheten for reinfeksjoner, noe som kan gjøre folk sårbare for viruset igjen. Men de fleste immunologer anser at et fall i antistoffnivåer ikke er et avgjørende bevis, da disse cellene bare er en del av et veldig komplekst system. «Vi vet at noen mennesker som ble smittet med det første SARS coronavirus, som er det viruset som ligner mest på SARS-CoV-2, fortsetter å oppleve immunitet opptil 17 år etter den første infeksjonen,» sier Bhattacharya. «Og hvis SARS-CoV-2 ligner på den første, forventer vi at antistoffene varer minst i to år.»

Selv om analysen ser ut til å indikere en langvarig respons, erkjenner forfatterne at det fortsatt er vanskelig å komme med spådommer om nøyaktig hvor lenge den kan vare. Det er   fordi det fremdeles er ukjent hvilke nivåer som er nødvendige for å sikre tilstrekkelig beskyttelse. Annet nylig publisert arbeid antyder at selv et lite antall antistoffer eller T- og B-celler kan være tilstrekkelig til å beskytte overlevende. For eksempel reflekterer en studie publisert i Nature Medicine forrige uke, utarbeidet av forskere ved Universitetet i Freiburg, lignende resultater i nærvær av en type immun T-celle, selv når antistoffene ikke er påvisbare. På samme måte har forskere fra University of Washington vist at visse minneceller, produsert under og etter infeksjon, vedvarer i kroppen i minst tre måneder.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler