Danmark vil sende somaliere hjem igjen

Den danske regjeringen har nektet å utelukke tvangsdeporteringer av somaliere uten oppholdstillatelse selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt at han foretrekker at de forlater landet frivillig.

Den danske lederen kommenterte situasjonen etter et nylig møte med den somaliske presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed i Egypt, og sa at han trodde det ville være gunstig hvis somaliere kom tilbake til sitt land for å bidra til å gjenoppbygge den, melder Berlinske Tidende. Så langt har den somaliske regjeringen avvist ideen om at deres borgere kommer hjem fra Danmark, men den danske lederen avviste avslagene og sa: «Slik jeg ser det er det ikke så mye avhengig av Somalia. Men det er mer avhengig av hastigheten til vårt eget danske byråkrati. »  «Det er ikke min vurdering at det er nåværende utfordringer i Somalia som betyr at vi ikke kan se flere obligatoriske deportasjoner,» la han til.

Noen danske politikere har reist tvil om muligheten for tvangsrepatriasjoner, men ifølge Rasmussen eksisterer det en konfidensiell uformell avtale mellom de to landene. «Vi har et stadig bedre samarbeid, som somalierne legger stor vekt på i hemmelighet. Derfor kan jeg ikke gå i detalj med det. Men det er et samarbeid som også gjør det mulig i enkelte tilfeller å tvinge folk til Somalia, om nødvendig, sier Rasmussen.

Det danske parlamentet har vedtatt nye, restriktive innvandrerlover som vil introdusere et tak på massemigrasjon og gjøre en ubebodd øy til et deportasjonssenter. «Sannheten er at vi gir beskyttelse til folk så lenge de trenger det. Vi har mange somaliere i Danmark, og det er også noen som ikke har muligheten til utvidet oppholdsgrunnlag, da situasjonen er slik at de kan komme tilbake, sier Rasmussen.

Samtalene mellom de to land kommer etter at den danske migreringsminister Inger Støjberg i desember ba somaliere om å reise tilbake til sitt land, og sa: «Hvis du ikke lenger trenger vår beskyttelse, og ditt liv og helse ikke lenger er i fare i ditt hjemland, og spesielt i Somalia, må  du selvfølgelig reise hjem og gjenoppbygge landet du kom fra. «

Danmark er ikke det eneste landet som er i ferd med å skifte politikk fra å motta innvandrere til å sende dem tilbake til hjemlandet. I fjor erklærte den  italienske innenriksministeren Matteo Salvini at etter å ha stoppet strømmen av nyankomne, ville han også fokusere på deportasjoner.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler