Farlig stemning i Catalonia

Spenninger stiger i Catalonia over bruken av gule bånd til offentlig støtte for fengslede uavhengighetsledere. Det toppet seg lørdag da en kvinne ble angrepet da hun var i ferd med  fjerne symbolet fra en parkinngang i Barcelona. Ifølge kvinnens ektemann, som er medlem av sentrumspartiet Ciudadanos, som er mot uavhengighetsbevegelsen, gikk paret sammen med sine tre barn da de stoppet for å plukke opp noen av de gule båndene som hadde falt ned foran inngangen til Ciudadela Park i Barcelona.

En mann, ledsaget av en kvinne i en rullestol, nærmet seg familien og ropte på dem for å la de gule båndene være, skriver mannen i en e-post til  Las Voces del Pueblo. Ifølge hans  versjon, da hans kone, som er født i Russland, forsøkte å forklare at hun ikke var den som kastet båndene på bakken, ropte mannen til henne: «Stopp, din utenlandske dritt.» Det oppsto en krangel, og mannen slo til kvinnen i ansiktet og forlot henne med en knust nese og et blått øye. Han flyktet med kvinnen i rullestolen, som også kjeftet på  ham for hva han hadde gjort. Fornærmede  ble tatt til sykehus. Det katalanske regionale politiet, Mossos d’Esquadra, har identifisert den agressive mannen, men ingen er ennå blitt arrestert.

Dette er bare den siste hendelsen i en lang rekke konfrontasjoner pga de symbolske  gule bånd i det offentlige rom. Bånd av varierende størrelse har vist seg over hele den nordøstlige spanske regionen i flere måneder, plassert av tilhengerne av uavhengighet for Catalonia.   De som er imot, har imidlertid fjernet dem – i noen tilfeller på en organisert og systematisk måte. Symbolene representerer altså støtte for de tidligere lederne av uavhengighetsforeningene Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, og politikere som den tidligere katalanske republikanske venstreorienterte lederen, Oriol Junqueras, som sammen med flere andre nøkkelpersoner fra den tidligere regionale regjeringen, har vært under tiltale siden november for deres rolle i fjorårets ensidige uavhengighetserklæring i det katalanske regionale parlamentet.

Tvisten over symbolet er intensivert i sommer med Ciudadanos og andre organisasjoner som lanserer en rekke tiltak for å oppmuntre folk til å fjerne symboler for uavhengighet fra det offentlige rom. I august har et lite fly fløyet over strendene i Catalonia med meldingen: «Strendene er for alle. Ta ned de gule båndene «- en referanse til den voldsomme markeringen på Canet de Mar-stranden der  gule kryss   er satt opp til støtte for de fengslede pro-uavhengighetsledere.

Mellom juli og august har det vært mer enn 20 episoder mellom separatister og de som favoriserer et samlet Spania som ønsker  uavhengighetsymbolene fjernet , spesielt de gule båndene. Journalist Arcadi Espada ble nylig anmeldt for å ødelegge et gult bånd plassert på L’Ametlla de Mar rotonda i Tarragona. 16. august ble en mann i Arenys de Mar i Barcelona angrepet med en kniv og kuttet i ansiktet for å ta ned gule bånd. En dag senere identifiserte Mossos d’Esquadra en gruppe på 14 personer med verktøy for å fjerne symbolet fra tre byer i Tarragona. Og den 22. juli ble en mann filmet mens han kjørte over en samling  gule kryss med bilen sin i Vic, Barcelona. Marcel Mauri, presidenten for uavhengighetsorganisasjonen Òmnium Cultural, fortalte Catalonia Radio at «i de siste månedene» hadde politiet registrert 200 hendelser mellom folk som ville fjerne de gule båndene og lokalbefolkningen som prøver å stoppe dem. «Problemet er at det er folk som bruker vold for å ta ned de gule båndene. Noen gjør dette for å mate historien om sosial konfrontasjon, «sa han. Josep Costa, visepresident i det katalanske regionale parlamentet, sa: «Det er ingen kontrovers på grunn av de gule båndene,» og hevdet det er heller et problem med gatevold fra ekstreme høyregrupper. ”  På mandag uttalte den spanske advokatforvalteren at hun ikke betraktet det som en kriminell handling verken å sette opp eller fjerne gule bånd.

Ciudadanos har kalt inn til en protestdemonstrasjon onsdag for å støtte kvinnen øverst i denne artikkelen.   Inés Arrimadas, leder av Ciudadanos i Catalonia, sa at angrepet «viser hva vi har kritisert, den alvorlige sosiale splittelsen i Catalonia.»  Arrimadas ønsker at» voldens aggresjon mot denne kvinnen foran sine små barn «skal undersøkes som en hatforbrytelse. Protesten vil finne sted klokken 19.00 i Ciudadela-parken der hendelsen oppstod. Den regionale lederen i Ciudadanos har også oppfordret den katalanske innenriksministeren Mique Buch til å forklare «hvilke ekskluderende politiske symboler som er tillatt i offentlige rom.» «Den separatistiske katalanske regjeringen har tillatt ekskluderingssymboler i det offentlige rom som er for alle katalanere og tillater at personer som er imot disse symbolene blir pekt ut og trakassert, «la hun til.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler