Krever PCR-test før avreise

Spania vil kreve en negativ PCR-test tatt ikke mer enn 72 timer før avreise fra alle reisende som kommer fra land i høye koronavirusrisikosoner, opplyste Helsedepartementet onsdag.

Tiltaket vil tre i kraft 23. november. Ifølge helseminister Salvador Illa hadde regjeringen vurdert muligheten for å innføre karantene, men valgte til slutt en PCR-test. Dette vil ikke være påkrevd av folk som kommer inn gjennom landgrenser, dvs med bil, bare de reisende som kommer til sjøs eller i luften.  Når det gjelder EU-land og de som er i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, vil spanske myndigheter stole på risikokartet som tilbys av European Center for Disease Control (ECDC), basert på en EU-anbefaling fra 13. oktober som ber medlemslandene om koordinerte restriksjoner på reiser .

For tredjestater utenfor dette området vil referansepunktet være den 14-dagers kumulative forekomsten av koronavirus for hver 100.000 innbyggere, samt kjernekapasiteten som beskrevet i International Health Regulations (IHR). Innbyggere i land med en forekomst på over 150 vil bli bedt om en negativ PCR-test. I en kunngjøring som ble publisert torsdag i Spanias offisielle tidende, ga regjeringen mer detaljer om det nye kravet og ga en liste over 65 berørte land og territorier, som inkluderer USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Irland, Frankrike, Belgia, Italia, Argentina, Sveits og Russland.   Denne listen vil bli gjennomgått hver 15. dag, og oppdateringen vil være tilgjengelig på nettstedet til helsedepartementet og på Spanias reisehelse-nettsted. I kunngjøringen i offisiell tidende bekreftet regjeringen også at foreløpig bare PCR-tester vil bli akseptert, ikke antigentester eller antistofftester som ELISA, CLIA eller ECLIA.

Fra og med 23. november vil passasjerer fylle ut et helsekontrollskjema før de kommer inn i Spania (tilgjengelig på www.spth.gob.es eller via gratisappen SPANIA TRAVEL HEALTH-SpTH), der de vil finne et ekstra spørsmål som spør om de har et negativt PCR-testresultat tatt innen  de siste 72 timene. Myndighetene kan be om å få se resultatet av testen, som må være et originaldokument, skrevet enten på spansk eller på engelsk, og som kan presenteres i papir eller elektronisk format, ifølge departementet. Norge står også på denne listen, men med unntak fra passasjerer bosatt i regionene Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag og Troms og Finnmark.

Gazette legger til at «passasjerer som ankommer Spania til sjøs og de som ankommer med fly som, unntaksvis ikke var i stand til å fylle ut et elektronisk helsekontrollskjema, kan vise et papirskjema før ombordstigning, som et alternativ til QR-koden. I dette tilfellet må skjemaet ledsages av dokumentet som bekrefter at diagnosetesten er utført. ” Kanariøyene, som for øyeblikket har den beste koronavirus-situasjonen i Spania, godkjente nylig et lignende tiltak som er satt til å tre i kraft 14. november. Men i dette tilfellet påvirker det både utenlandske og spanske turister, som ikke får lov til å gå inn på et hotell eller annen turistinnkvartering uten en negativ test tatt i løpet av de siste 72 timene. Foreløpig er det ingen planer for at andre regionale myndigheter skal følge etter og be turister fra andre deler av Spania om å lage en negativ PCR-test for å bo på hotell eller ferieutleie.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler