Kampen om Amerika er i gang.

man in black jacket wearing blue cap

Mens Donald Trump opparbeidet tilsynelatende uoverstigelige ledelser i viktige stater over hele landet med over 90 prosent av stemmene opptalt, stoppet demokratiske tjenestemenn opptellingene  og ga ingen resultater før det var klart nøyaktig hvor mange de ville trenge for å vinne. Og så, som en kaskade, strømmet  tallene ut med flere hundre tusen Bidenstemmer onsdag morgen, noe som vasket bort presidentens ledelse i stat etter stat. Det er statistisk umulig at det dukker opp 300.000 Bidenstemmer og ingen Trumpstemmer blant forhåndsstemmer på en gang.  Statsadvokaten i Pennsylvania sa at «Trump skal ikke vinne». Det høres ut som om det er noe han skal sørge for. Hva har en statsadvokat med å kommentere valgutfallet på forhånd? Lignende uttalelser har mange Demokrater i posisjon kommet med. Se på antall stemmer mot registrerte velgere. I Wisconsin er det lov å registrere seg valgdagen. Det er det ikke Michigan. Allikevel dukker det opp over 200.000 stemmer flere enn registrerte velgere der.  

Det er ikke første gang det er mistanke om stemmejuks i amerikanske valg. I sin knivskarpe seier i presidentvalget i 1960 lå John F. Kennedy  under med  ti tusen stemmer av 4,7 millioner avgitte stemmer i Illinois. Kennedys mikroskopiske  seier ble aktivert av Chicagos borgermester Richard Daleys politiske maskin. En undersøkende journalist fant avvik som 56 stemmer fra en enkelt bostand, stemmer fra døde og andre stunts som å kjøpe stemmer med penger. Etter valget ble tre funnet skyldig og sendt i fengsel for valgfuskaktiviteter, og mer enn 600 andre ble tiltalt før de ble frikjent av en dommer alliert med borgermester Daley.

Nå kjøres det samme stuntet, men i langt større skala. Disse var i sving lenge før valgdagen. I flere måneder på forhånd bombarderte pressen publikum med falske meningsmålinger som viste store ledelser for Biden i nesten alle svingstater. Valgkvelden ble disse verdiløse meningsmålingene avslørt, men de ble fortsatt brukt av store deler av pressen for å rettferdiggjøre ikke proklamere seier for Trump, på tross av store marginer i hans favør.  Nå vil de bli brukt til å rettferdiggjøre de dramatiske svingningene i siste sekund. Republikanerne ser at valgseieren blir snappet vekk fra dem. Det er den eneste ærlige måten å beskrive det på.   I flere måneder signaliserte demokratene at de var klare til å gjøre hva som helst for å drive Trump fra presidentskapet. Nå leverer de det løftet. De bør ikke få lov til å lykkes. Med mindre presidentens støttespillere kjemper tilbake nå, vil dette fungere. Her er hva republikanerne  kan gjøre for å vinne et valg som med rette er deres.

Utfordre hver eneste avstemning, om nødvendig i Høyesterett.  Florida, USAs  tredje største stat, hadde ingen problemer med å telle alle sine stemmer på bare noen få timer. Texas, det nest største, hadde nesten alle stemmer også ferdig ved midnatt. Men i stat etter stat med demokratiske regjeringer og gunstige Trump-resultater, ble tellingen pluselig stoppet over natten. I Pennsylvania kunngjorde tjenestemenn at mens stemmer fremdeles ble  talt, kunne de umulig gi noen flere  oppdateringer  om tellingen før  morgenen etter. Når oppdateringer ble gjenopptatt, viste de naturligvis spektakulære Biden-gevinster som plutselig vendte om på resultatet. I Nevada har tjenestemenn allerede kunngjort at stemmetellingen vil bli satt på pause til i dag torsdag. Det skjer mer enn bare å telle sent. I Pennsylvania bestemte statens liberale høyesterett at stemmesedler ikke kan forkastes selv om disse ikke samsvarer med registeret. Enda mer alvorlig teller stemmesedler selv om de ankommer etter valgdagen uten poststempel.  Dette er uhyggelig, og tiden for å stoppe det i domstolene er nå.

Den demokratiske innsatsen lykkes fordi de kontrollerer myndighetene i de store byene i stater dette gjelder, noe som betyr at statlige byråkratier vil være pålitelig side med demokrater.  Men republikanerne har en egen fordel: I Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona, Georgia og North Carolina, har de enhetlig kontroll over statslovgiveren.  Hvis det er klare bevis for valgsvindel i noen av disse statene, har republikanerne i lovgiveren en moralsk plikt til å prøve å få på plass de riktige resultatene. Det er en klar presedens for dette. Grunnloven gir eksplisitt statlige lovgivere myndighet til å gripe inn. Lovgivende myndigheter beholder denne retten nettopp på grunn av kriser som denne. Republikanske lovgivere bør ikke nøle med å forsvare de sanne flertallene i deres stater fra et pågående forsøk på å endre resultatene. Dette er ikke bare en kamp i domstolene, i gatene eller i Senatet. Den kommende kampen er en kamp om hvem som kan kontrollere fortellingen og fortelle den beste historien. Det er en informasjonskrig. Det er nitrist å se hva skjer i det som engang var verdens beste demokrati. Blir denne parodien av et valg godkjent med Biden som vinner er det ikke mye som minner om at USA er en rettsstat lenger.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler