Kanariøyenes migrantproblem vokser

Situasjonen i migrantleirene på  Kanariøyene  har gått fra dårlig til verre. Bølgen av papirløs innvandring til regionen, har satt turistøya under enorm belastning. De riktige fasilitetene mangler for å huse de ankomne og   myndighetene har blitt tvunget til å improvisere midlertidige løsninger og plassere migranter i havner, hoteller og skoler.

Nå blir migranter flyttet til store leirer – et skritt som har utløst frykt for utvisning og økt frustrasjon. Alle overføringer til den spanske halvøya har stanset  på grunn av koronaviruspandemien, noe som betyr at migrantene sitter fast på Kanariøyene. Desperasjonen over denne situasjonen førte til flere protester i forrige uke, samt krav om sultestreiker, handlinger med selvskading og til og med selvmordsforsøk. På minst to av migrantenes tilfluktssteder og et hotell på Gran Canaria viftet migranter med skilt med meldinger som «Døden eller Europa» og «Kanariøyene er et fengsel for migranter», skriver Spanias største avis, «El Pais».

 Den progressive åpningen av store leirer, som skal romme rundt 9000 migranter på øygruppen, har opprørt migrantmiljøet, som ser dem som et venterom for utvisning. De dårlige forholdene på leirene har ikke hjulpet saken. Forrige fredag ​​ble en gruppe på 80 migranter, de fleste fra Marokko og noen fra Mauritania, sendt til en ny leir kalt Las Raíces på øya Tenerife. Men da de ankom, var det 8 ° C, og det regnet kraftig slik at vann og gjørme kom inn i teltene. Gruppen nektet først å gå av bussen, men ga opp da politiet kom. Videoene av leirforholdene, som har kapasitet til 2400 mennesker, har siden blitt sendt til migranter over øygruppen. Nå vil ingen vil dra dit.

“Senteret på Tenerife er en fryseboks. Og det er en måte å samle alle sammen for så å deportere oss til Marokko. Vi vil ikke tilbake. Ever, ”sa Abd Latif, en 24-åring fra Marokko, under en protest sist lørdag utenfor et hotell i  Arguineguín, der de for øyeblikket oppholder seg. “Jeg studerte jus i Marokko, så fikk jeg to vitnemål, men det er ikke noe arbeid der. Jeg investerte € 4000 for å komme hit. Jeg kan ikke gå tilbake, skjønner du? » Latif og rundt 30 av hans landsmenn protesterte etter å ha fått vite at de ville være den neste gruppen som ble overført til Las Raíces på Tenerife. “Vi ønsker å fortsette reisen. Folk blir gale her. Mennesker som ikke drakk, som ikke gjorde noe, blir nå gale. «

 Spanias innenriksdepartement har opprettholdt sin plan om å bare overføre noen få av de mest sårbare migranter og asylsøkere til fastlandet – 2.168 mennesker i hele 2020. Målet er å øke utvisningene, men prosessen fortsetter å være treg. Det er 80 deportasjoner til Marokko i uken, en flytur er planlagt denne måneden til Senegal, og det er planer om å begynne å deportere migranter til Mauritania igjen. Men med overføringer til fastlandet suspendert og tregheten i deportasjoner, fører til at antall innvandrere fortsetter  å øke på Kanariøyene. I fjor var det rundt 41.000 ankomster over land og sjø i Spania, hvorav mer enn 20 000 ble mottatt av øygruppen.

Sentrene  har en åpen dørpolitikk, noe som betyr at migranter står fritt til å reise inn og ut   etter eget ønske. Men på Las Palmas de Gran Canaria har en skole som skjuler migranter, blitt mer til et fengsel, med mange fryktede angrep fra lokalbefolkningen hvis de drar utenfor. Dette senteret i León skole er et av to i byen som har utløst hard motstand fra innbyggerne i området. Politiet har patruljert senteret i mer enn en uke etter at migranter klaget over at lokalbefolkningen hadde truet dem med våpen og store kniver. Cruz Blanca, den religiøse ideelle organisasjonen som driver stedet, sier at migranter har blitt truet og angrepet av organiserte grupper. Innbyggerne sier i mellomtiden at de er lei av å se migrantene vandre rundt i gatene og komme i krangel om natten, som de tar opp på mobiltelefonene sine.

Lørdag bestemte rundt 450 marokkanere ved León-skolen seg  for at de hadde fått nok, og kunngjorde en 24-timers sultestreik. Gjennom dagen vinket migrantene med skilt med meldinger som «Døden er bedre enn utvisning.» Gruppen oppfordret det marokkanske konsulatet til å fremskynde behandlingen av dokumentene deres, å få lov til å dra til fastlandet og for beskyttelse mot vold.   Protesten fulgte en tidligere sultestreik sist tirsdag av migranter ved en militærforening i Las Palmas de Gran Canaria. I dette tilfellet ba migrantene ved anlegget, som ikke har nok varmt vann for alle, om å bli overført til fastlandet. Noen dager senere ble stedet oversvømmet av regnet på grunn av et rørleggerproblem.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler