Det amerikanske valget

Statue of Liberty

Midt i en pandemi og økonomisk usikkerhet venter USA og resten av verden spent på neste ukes presidentvalg. Spørsmålet om hvem som skal lede USA de neste fire årene vil forhåpentligvis bli besvart om kort tid. Men det etterlengtede resultatet vil sannsynligvis ikke gi noen følelse av ro og harmoni. Resultatet, uansett utfall, vil trolig belaste et allerede anspent miljø.

USA er fortsatt delt mellom republikanere og demokrater. I følge meningsmålinger har det vært en nesten jevn splittelse mellom partitilhørigheter i flere tiår med en betydelig del i midten som identifiserer seg som uavhengige. Legg til en uendelig nyhetssyklus og sosiale medier, og partiske lojaliteter som blir enda sterkere. Som det har vært tilfelle i flere valg, får velgerne beskjed om at dette er «det viktigste i vårt liv.» Selvfølgelig blir dette  gjentatt   ved hvert valg  for å «jage» velgere til valglokalet. Dette er nyttig før valget, men det er vanskelig å slukke sinne og frustrasjon etter at de endelige stemmene er avgitt og opptalt.

President Trump er sant nok en polariserende politisk skikkelse, men ifølge Demokratene  er han ganske bokstavelig talt en eksistensiell trussel. Den samme  har tidligere visepresident Joe Biden sagt mer enn en gang. Denne type retorikk mister gradvis effekt på velgerne. Mens kandidatene har veldig forskjellige ideologier, er de begge midlertidige ledere på den nasjonale scenen.  I løpet av de siste ukene har media spekulert på om presidenten vil godta valgresultatet i tilfelle tap. Mens Trump ikke har gitt noen klare svar under  pressekonferanser eller på Twitter om dette emnet, har Det hvite hus ryddet opp ved pressesekretær Kayleigh McEnany : «Presidenten vil godta resultatene av et fritt og rettferdig valg. Han vil akseptere det amerikanske folks vilje.» Til tross for Trumps uklare ord om saken, er det ingen grunn til å tro at den 45. presidenten ville gjøre noe utover å beklage seg om Biden vinner. Derimot er det reelle bekymringer for økt sosial uro hvis Biden taper.

I flere måneder har amerikanerne vært vitne til opptøyer, plyndring og brannstiftelser i mange byer. Gjerningsmennene er utelukkende venstreorienterte og medlemmer av Antifa  som kun går in for ødeleggelse. Det fortsetter å være liten motstand mot disse individene fra Demokratene. Gitt støtten til disse protestene og språket som brukes av Trumps motstandere, er det en veldig reell bekymring for hva som vil skje i tilfelle Trump blir gjenvalgt. Tross alt blir han stemplet som en «eksistensiell trussel» anklaget blant annet for å ville fjerne helsetjenester fra millioner. Frykten for kaos etter valget dersom Trump skulle vinne fire år til er helt forståelig. Det er uheldig at vi er på dette punktet i samfunnet der det politiske og kulturelle miljøet er så anstrengt. Noen tror at dette løser seg når resultatene er klare. Dette er neppe annet enn ønsketenkning. Til syvende og sist vil ikke svaret på hvem som vant,  løse de kollektive problemene som går langt utover valg, kandidater og partitilhørighet. I verste fall kan USA være på vei mot en borgerkrig.

Man skal heller ikke glemme at mange republikkanere mistenker Demokratene for å ville jukse til seg seieren. Om Trump skulle tape og dette blir omkvedet, at Biden har vunnet pga juks, er det like sannsynlig av grupper på høyresiden vil kunne reagere med vold. Den som lever får se. Det som skjer i USA er uhyre viktig for hele verden, ikke minst for oss i Europa. Pr i dag ligger kandidatene temmelig likt, også på gjennomsnittet av målingen. Det er en dramatisk forandring på kort tid, og skyldes nok i stor grad skandalen Biden er belemret med via sin sønn Hunter Biden. Denne korrupsjonssaken ruller videre og nye avsløringer kan faktisk gjøre at Biden må trekke seg, selv om han vinner. Da står visepresident, venstreorienterte Kamala Harris, klar til å overta. Følg med, dette blir spennende.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler