Styrkeprøve mellom regjeringen og PP

Den spanske regjeringen publiserte torsdag nye helseforskrifter i den offisielle statstidende (BOE) som fastsetter restriksjoner som tar sikte på å begrense spredningen av Covid-19. I Madrid vil disse ikke blir implentert uten sverdslag.

Restriksjonene er basert på en avtale som ble nådd onsdag ettermiddag på et møte med sentrale og regionale helsemyndigheter kjent som det interterritoriale rådet i Spanias nasjonale helsevesen. Selv om et flertall godkjente de nye tiltakene, avviste nøkkelregioner som Madrid, Catalonia, Andalusia og Galicia planen.  

 De nye tiltakene innebærer å begrense bevegelse i kommuner med 100.000 innbyggere eller mer som oppfyller tre kriterier: en 14-dagers kumulativ forekomst av koronavirustilfeller som overstiger 500 per 100.000 innbyggere,  at minst 10% av PCR-testene er positive, og mer enn 35 % av intensivsenger er okkupert av Covid-19 pasienter. Restriksjonene innebærer å begrense menneskers mulighet til å reise inn og ut av det begrensede området, bortsett fra viktige aktiviteter som å gå på jobb eller skole, redusere størrelsen på sosiale sammenkomster og etablere tidligere stengetid for virksomheter, blant andre tiltak.  I henhold til disse kriteriene vil ti kommuner i Madrid-regionen – inkludert den spanske hovedstaden – måtte gjennomføre perimetrale inneslutningstiltak, blant andre begrensninger. Foreløpig vil de ikke påvirke andre spanske byer.

De nye reglene ble offentliggjort i dag  i form av en resolusjon, og det forventes at regionale regjeringer også skal kunngjøre dem i løpet av de kommende 48 timene, uavhengig av måten de stemte på onsdag. En rapport fra regjeringsdvokatens kontor bemerker at de nye normene er obligatoriske, og at regionale myndigheter har plikt til å overholde dem.  Men regionale tjenestemenn i Madrid-regionen, som drives av en sentrum-høyre koalisjon mellom Partido Popular (PP) og Ciudadanos med støtte av Vox, kunngjorde torsdag at de konsulterer sine egne juridiske eksperter for å se hvilke skritt de skal ta videre. «Dette rådet kan ikke pålegge oss noe,» sa Madrids regionalregjerings leder Isabel Díaz Ayuso i et intervju på EsRadio, med henvisning til onsdagens møte med sentrale og regionale helsemyndigheter. Díaz Ayuso sa at regjeringens plan «ødelegger Madrid uten kriterier.» I går kveld sa helseminister Illa at han ikke kunne se for seg at Madrid ikke ville anvende det han beskrev som en «felles avtalt avgjørelse tatt av komiteen.» Når restriksjonene er innført, må de ratifiseres av en dommer, som er tilfelle med alle tiltak som påvirker grunnleggende rettigheter når en alarmtilstand ikke er på plass.

Den pågående «krigen» mellom Madrid-regionen og sentralregjeringen gikk opp et hakk onsdag, etter at førstnevnte gjorde opprør mot sistnevntes plan om å innføre nye restriksjoner over hele Spania – men som for øyeblikket hovedsakelig vil påvirke Madrid. Det siste kapitlet i kampen mellom de to regjeringene spilte ut etter at en tilsynelatende avtale var nådd mellom Helsedepartementet og Madrids nestleder, Ignacio Aguado. Til tross for regionens forverrede koronavirus-tall hadde departementet avtalt at nye tiltak ville gjelde for kommuner over hele Spania, og ikke bare i Madrid, dersom visse kriterier ble oppfylt. I et mottrekk gjorde Madrid-regionen det imidlertid klart på onsdag at den ikke ville akseptere at disse nye restriksjonene ble pålagt av sentralregjeringen, og ville søke juridisk råd dersom det skulle skje.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler