Demonstrasjoner i Madrid

Demonstranter tok til gatene for å motsette seg nye selektive innesperringstiltak i områder av Madrid, og ba regionpresidenten om å gå av.    De samlet seg utenfor parlamentet på søndag for å fordømme tiltak som de hevdet er «ineffektive og diskriminerende».

Flere demonstrasjoner fant sted i helgen i Madrid i protest mot den regionale regjeringens planer om å innføre selektive lockdowns på grunn av det økende antallet tilfeller av Covid-19 og dødsfall som registreres i området.  Etter en protest fredag ​​kveld på hovedstadens sentrale Puerta de Sol, gikk søndag tusenvis av mennesker ut på gatene i en bølge av demonstrasjoner i mange av de 37 områdene i hovedstaden og den omkringliggende regionen hvor det fra mandag og utover det vil være begrensninger på mobilitet.  Demonstrantene ble kalt ut for å protestere av organisasjoner fra en rekke nabolag, med instruksjoner om å bruke masker og respektere sosial distansering, og fordømme den regionale myndighetens planer som «ineffektive og diskriminerende». De hevdet at det var fokusert på sørlige forsteder som Fuenlabrada og «for ydmyke arbeiderklassens nabolag». De etterlyste også større investeringer og ressurser for lokale helsesentre og offentlig transport.

En av de største menneskemengdene samlet seg utenfor Madrid-parlamentet, hvor det oppsto spenning da demonstrantene prøvde å nærme seg bygningen og politiet forsøkte å stoppe dem. «Mer helsetjenester og færre politi,» ropte de.  Før middag begynte dusinvis av mennesker å samles utenfor parlamentet, da de ropte en rekke slagord til støtte for det nasjonale helsevesenet og ba den regionale lederen, Isabel Díaz Ayuso fra  PP om å trekke seg.  «Lenge leve arbeiderklassens kamp,» og «Vallecas forsvarer seg selv» var blant sangene som ble hørt, sistnevnte en referanse til et  nabolag i den sørlige delen av byen som er spesielt hardt rammet av den andre bølgen av koronaviruset. Mens sikker distansering ble respektert i begynnelsen av protesten, endte demonstrantene nærmere hverandre etter hvert som flere og flere kom.

Administrasjonen til Ayuso, som består av en koalisjon mellom PP og sentrum-høyre Ciudadanos (Citizens), og støttet av Vox – har kommet under hard kritikk fra både opposisjonen og innbyggerne, for det som oppfattes som passivitet før gjenåpning av skolene og omstart av aktiviteten i regionen etter sommerferie. I forrige uke var det en kaotisk serie med kunngjøringer og fornektelser, etter at den fungerende  helsesjefen kunngjorde selektive lockdowns, som senere ble benektet og bekreftet igjen før det ble sagt at ingenting var bestemt.

Blant tiltakene regionspresident Ayuso endelig kunngjorde sent på fredag, etter en rekke forsinkelser, er stenging av alle virksomheter fra klokka 22 i 37 berørte områder. Det som er tillatt er reiser innenfor området, men alle som forlater området, må for eksempel begrunne turen med arbeidsårsaker. Blant de andre grunnene som er tillatt i henhold til de nye reglene, er besøk til helsetjenester eller utdanningssentre, banker og domstolene eller en notarius, samt fornyelse av offisielle dokumenter, eksamener, retur til ditt vanlige bosted, pleie av eldre eller pårørende eller grunner under «force majeure».  Politiet vil kunne kreve at innbyggerne fremlegger dokumentasjon som bevis på årsakene til deres bevegelse.

I tillegg til protesten utenfor parlamentet, var det andre demonstrasjoner i distriktene Villaverde Bajo, Villaverde Alto, Puente de Vallecas, Villa de Vallecas, Carabanchel Alto, Carabanchel Bajo, Arganzuela og Ciudad Lineal-San Blas, samt kommunene Getafe, Parla, Fuenlabrada, Alcobendas og San Sebastián de los Reyes. Rundt klokka 13.30, da protesten i Madrid sentrum begynte å bevege seg langs Martínez de la Riva-gaten, mottok demonstrantene bølger av applaus fra vinduene i leilighetene i nærheten.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler