Utbrudd av myggbåret virus i Sevilla

aerial view of city buildings during daytime

West Nile-viruset (WNV), som overføres via myggstikk, har ført til et utbrudd av viral meningoencefalitt (viral hjernehinnebetennelse) i Sevilla, i Spanias sørlige Andalucia-region. Totalt 19 personer har fått infeksjonen.  

Selv om viral hjernehinnebetennelse som regel er mildere enn den bakterielle,  er 17 innlagt på sykehus og syv av dem  på intensivavdeling. Det er ingen vaksiner eller medisiner for å behandle innlagte pasienter, men pasientene blir som regel friske igjen.   Kilden til utbruddet var opprinnelig ukjent, men laboratorietester utført på 12 pasienter i Coria del Río og La Puebla del Río, to kommuner på Guadalquivir-elven hvor mygg er vanlig, har vist at årsaken er West Nile-viruset.  Det bekreftet den andalusiske regional regjeringen torsdag.  

Som et svar for å stoppe utbruddet,  har den andalusiske helsemyndigheten anbefalt at de 42 000 innbyggerne i de aktuelle områdene iverksetter tiltak for å unngå mygg, for eksempel bruk av myggmidler og myggnett, og har aktivert en spesiell protokoll, som inkluderer fumigasjoner (giftsprøyting). «Vi vil ha forebyggende tiltak for å bekjempe mygg, samt tiltak for å eliminere dem så raskt som mulig,» sa regionalsjefsjef Jesús Aguirre. Situasjonen har skapt frykt i de berørte lokalsamfunnene, som allerede sliter med virkningen av koronaviruskrisen. “Dette er som de syv plagene i Egypt. Alt var allerede ødelagt med Covid-19, og nå kommer dette opp, sier eieren av en restaurant i Coria del Río til avisen El Pais. «Vi må ikke skremme folk, det vil drepe virksomheten.»

Mens den bibelske referansen kan virke overdreven, har området vært plaget  av en rekke ulykker det siste året. I fjor var Sevilla stedet for det største listeriautbruddet i Spanias historie, med 222 tilfeller, tre dødsfall og syv spontanaborter. I januar oppdaget innbyggerne i Coria del Río at det kommunale avløpssystemet ga ut giftige gasser som var helseskadelige. I midten av mars ble området,  i likhet med resten av Spania, plassert under en streng lockdown i et forsøk på å dempe spredningen av Covid-19, og nå truer West Nile-viruset med å ødelegge den lokale økonomien akkurat da den begynte å komme seg etter innestengningen.

 West Nile-viruset, som overføres av Culex-myggen,  dreper statistisk sett 0,1% av pasientene, mens ytterligere 1% får meningoencefalitt (betennelse i hjernen og de omkringliggende membranene), 20% utvikler en kontrollerbar feber mens  80% ikke merker noen symptomer, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Helseeksperter sier det er vanskelig å kontrollere spredningen av West Nile-viruset. “Det er veldig komplisert fordi den viktigste vektoren er den vanlige myggen. De få som har blitt smittet i Sevilla betyr at det er mange flere tilfeller.  Viruset kan ikke overføres fra menneske til menneske.  Når det gjelder kilden til utbruddet, mener man at  kraftig vårregn samtidig som folk var innesperret pga coronaviruset førte til vann samlet seg i potter og kar og ble rene klekkerier for myggen.   

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler