Regjeringens tall over dødsfall lyver

grayscale photo of woman in panty

Covid-19, også kalt Kinaviruset, som er forårsaket av SARS-CoV-2 coronavirus ble først oppdaget i Wuhan, Kina, i november 2019. Det  har drept minst 44.868 mennesker i Spania siden 13. februar, da det første dødsfallet fra sykdommen ble registrert. Det er mye høyere enn det offisielle dødsfallet på 28.432 rapportert av det spanske helsedepartementet, basert på saker som ble testet og kom tilbake positive.

For å komme fram til dette tallet har Spanias største avis  EL PAÍS inkludert alle menneskene som døde enten fra bekreftet eller mistenkt Covid-19, ved å bruke tall fra de 17 autonome regionene i Spania, samt studier omkring  unormal dødlighet fra to statlige finansierte byråer og en fagforening. Tallet, som gjør at Spanias dødstall bare overgås kun av Storbritannia i Europa, inkluderer 16.436 dødsfall i tillegg til de som er registrert av helsedepartementet, som foreløpig bare teller personer som har testet positivt for viruset.   I løpet av den første måneden av epidemien, mellom 14. mars og 14. april, ble sykehusene overveldet av antallet som ble innlagt, noe som alt for ofte førte  til omsorgssvikt i sykehjemmene.  Tallet 44.868 er mye nærmere tallene i studier utført av Instituto de Salud Carlos III  (44.418), statistikkselskapet INE  (44.395) og den spanske foreningen for begravelsesbyråer og tjenester (43.985).

 Fernando Simón, direktøren for Spanias senter for koordinering av helsevarsler og nødsituasjoner, sa for mer enn en måned siden at helsedepartementet burde justere dødsfallet i henhold til de nye WHO-kriteriene, selv om han ikke spesifiserte  når dette skulle gjøres. «Dette setter oss i en situasjon der hvert land vil måtte gjøre justeringer av dataene sine på et tidspunkt, slik at vi kan sammenligne det,» sa han. Frankrike begynte ffisielt å registrere de som døde på sykehjem og bosteder 6. april, og økte antallet dødsfall på en enkelt dag med 1 000. Storbritannia gjorde det samme  29. april og økte det totale dødsfallet med 4.000.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler