Ingen avtaleIngen avtale

person standing near the stairs

BBVA og Banco Sabadell har kommunisert at de har avsluttet samtalene om en mulig fusjon uten avtale. Årsakene skal være,  på den ene siden,  mangelen på enighet om verdien og prisen som skal betales, og på den andre siden fordelingen av kraft.  Blant annet var det planer om å pensjonere  Sabadells president Josep Oliú . Denne løsningen ville imidlertid ikke blitt godt mottatt av den europeiske sentralbanken ECB, gitt risikoen for at BBVAs styreleder Carlos Torres blir siktet i forhold til Villarejo-saken. Dette kunne da etterlate den eventuelt sammenslåtte gruppen uten styreleder. Så ECB ville ha oppfordret til et felles formannskap mellom Torres og Oliú.

Alternativene som nå er åpne for BBVA for bruk av midlene de har fått ved salg av sin amerikanske virksomhet (nesten 8 milliarder euro) er muligheten for å kjøpe 51,5% av den tyrkiske Garanti Bank som den ikke kontrollerer eller kjøp av en annen liten bank i det samme  området. Markedet ønsket velkommen salget av den amerikanske aktiviteten, hovedsakelig fordi salgsprisen var høyere enn kalkulert verdi. Det har imidlertid stilt spørsmålstegn ved at vekstmarkedene (Mexico, Tyrkia) nå har større vekt i konsernet når det gjelder bidrag til resultatregnskapet. Hvis du velger å kjøpe noe i Tyrkia, som alt annet, vil det avhenge av prisen. Men det kan hende at markedet ikke vil like det.  

Når det gjelder Sabadell , forventes det at aksjekursen fortsetter å korrigere ned, med tanke på at den har økt med 80%  den siste måneden, og har falt med 11% fra høyeste notering i  november. Det skal bemerkes at solvenssituasjonen etter salg av forskjellige virksomheter har forbedret seg betydelig . Den fortsetter også med sin effektiviseringsplan både i Spania (samtaler på gang med fagforeningene) og i TSB. Kostnadsbesparelsene som følge av effektiviseringsplanen vil føre til en estimert reduksjon i kostnadene med 5% år 2021. Samlede kostnadsbesparelser vil være 170 millioner euro, hvorav 135 millioner i Spania.  

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler