Migranter presser på fra øst

Grupper på flere hundre migranter har de siste dagene forsøkt å storme grensen fra Hellas mot Makedonia. Steinkastende migranter har blitt møtt med tåregass, skriver Die Welt.

Bakgrunnen for de voldelige forsøkene på ulovlig grensepassering er rykter som er satt ut om at den gresk-makedonske grensen er åpen som siden mars er blitt satt ut på flere av migrantens morsmål, som pashto, farsi og arabisk i migrasjonspositive Facebook-grupper, samt at NGO-busser som skal danne en «håpets konvoi», venter på dem der for å ta dem med seg til Nord-Europa.  Dette minner utvilsomt om migrantkonvoier i Mellom-Amerika, som også er blitt iverksatt av migrasjonsaktivister. EUs grensekontrollbyrå Frontex holder det også for sannsynlig at det er menneskesmuglere som sprer slike falske meldinger.

Slike rykter har også spredt seg i Tyrkia om at grensen til Hellas er åpen, og det har lokket tusener av migranter til grensen. Tyrkisk politi har siden årets begynnelse pågrepet mer enn 16.000 migranter som har forsøkt å krysse grensen. Torsdag og fredag skal mer enn 1000 migranter ha prøvd seg. Tyske politifolk som i samforståelse med gresk politi har fått operere på flyplassene i Athen, Thessaloniki, Heraklion og Rhodos i to år, bidro i 2018 til å hindre 6500 flyktninger i å gå ombord i fly på vei til Tyskland eller andre EU-land. De tyske politibetjentene i «Politiets utenriksoffiserer i det føderale politiet» (GUA BPOL) med deres bilaterale avtale med Hellas utfører såkalte «konsulenttjenester» – de har ingen suverenitet,  men er kun en støtte til greske kolleger lokalt. Det går frem av en konfidensiell intern rapport fra tysk politi offentliggjort i tyske  Bild. Antallet utgjør en økning på 26 prosent sammenlignet med 2017.

Personene som ble stoppet,  ble nektet ombordstigning fordi de hadde benyttet stjålne, tapte eller overtatte pass eller andre reisedokumenter, utstedt av Tyskland eller andre stater innenfor Schengengrensene.  Ingen vet hvor mange som lykkes i å reise ulovlig fra flyplasser i Hellas.  Hele fabrikker for produksjon av falske reisedokumenter er ved flere tidligere anledninger blitt avslørt i Hellas.  Så mye som 35.000 norske pass blir meldt tapt hvert år, men det finnes ingen god oversikt over i hvilken grad disse blir misbrukt.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler