Valgkampen hardner til

Lederen for Partido Popular, Pablo Casado, har vært meget aktiv så langt i valgkampen.

Med et nytt regjeringsvalg 28. april og ytterligere valg til EU-parlamentet og lokalvalg 26. mai, er spanske politiske partier i kampanje modus. Dette er kanskje mest tydelig i Partido Popular (PP), som kjemper for å stoppe velgere fra å bytte over til Vox, den nye høyrepartiet som alle snakker om.

Den nåværende lederen av PP, 37 år gamle Pablo Casado, har en helt annen stil enn forgjengeren Mariano Rajoy, som var 63 år da hans regjering ble felt i slutten av mai i fjor. I motsetning til Rajoy, som gikk tilbake til sin gamle jobb på et registratorkontor i Santa Pola etter å ha forlatt politikken, er Casado mye mer aktiv. Han gir flere intervjuer og svarer nesten alltid på journalisters spørsmål. Onde tunger snakker om «overeksponering».

Og Vox sin uventede suksess ved det andalusiske valget i desember i fjor har ført til en hardere tone fra Casado når han konkurrerer med det nye partiet om velgere som setter pris på det sterke nasjonalistiske, pro-tradisjonenelle og innvandringskritiske argumenter levert av Vox-ledere. Dette har presset PP inn i noen hyperbolske uttalelser på en rekke problemer som har betydning for sine velgerne.

1. Likestillingslov. «Vi var det første partiet i Spania som lanserte en lov mot kjønnsvold i 2004. Det ble godkjent noen måneder senere, men det var vi  som utarbeidet det,» sa Casado mandag på statssendaten TVE. Den loven ble enstemmig vedtatt i 2004 under regjeringen til sosialistpartiet (PSOE) og  José Luis Rodríguez Zapatero. PP-lederen på den tiden, José María Aznar, kritiserte i stedet «generiske lover». I disse dager forteller Casado at «det er mulig å gjøre et stavet forsvar for kampen mot kjønnsvold uten å kriminalisere menn eller ofre kvinner bare på grunn av deres kjønn.»

2. Abort. Casado sier at han ønsker å gå tilbake til loven fra 1985 som bare tillot svangerskapsterminasjoner i svært begrensede tilfeller. Den nåværende lovgivningen, som går tilbake til 2010, tillater abort etter søknad i første trimester, og statistikk viser at det ikke har ført til en økning i aborter: faktisk har frekvensen falt fra 11,78 for hver 1000 kvinner til 10,51. Casado hevder også at det var mer politisk enighet rundt 1985-loven, men faktum er at Alianza Popular, PPs forgjenger, stemte imot det og til og med arkiverte en merknad  til Konstitusjonsdomstolen.

3. Tyrefekting, fiske og jakt. Casado har uttalt om PSOE-administrasjonen at «dens ministres sine  personlige innstillinger ender med å forandre loven. Hvis en minister ikke liker å jakte, la oss forby det. Hvis hun ikke liker tyrefekting, la oss forby det. Hvis hun ikke liker fiske og dieselmotorer, la oss forby dem. De minner om Maduro og Chávez.»  Det er ingen lov i Spania som forbyr jakt, fiske eller tyrefekting. Når det gjelder diesel, sa regjeringen at det vil bli forbudt fra 2040 for å oppmuntre til bruk av fornybare energikilder.

4. Nyvalg etter protester. Den 15. februar annonserte statsminister Pedro Sánchez et nyvalg 28. april etter at budsjettplanen hans ikke klarte å sikre kongressens støtte fra PP, Ciudadanos og nasjonalistiske partier fra Catalonia og Baskerland. Casado, som hadde beskyldt regjeringen for skjulte avtaler mellom Madrid og katalanske separatister i flere måneder, uttalte at «det blir valg etter at vi oppfordret folk til å demonstrere på Colón-torget,» og henviste til  en protestmarsj i Madrid 10. februar mot regjeringens håndtering av den katalanske uavhengighetskampen. «Vi stoppet salget av Spania.»

5. Rett til selvbestemmelse. Partene som organiserte protesten i Madrid hevdet at  Sánchez hadde akseptert 21 krav fra den katalanske lederen, Quim Torra, i hovedsak krav som «anerkjenner og effektiviserer retten til selvbestemmelse.» Casado sa nylig: «Det som står på spill i dette valget er den historiske kontinuiteten i konstitusjonell Spania, for ellers vil Spania bli noe annet. Det ville være et Spania hvor retten til selvbestemmelse ville eksistere slik den ble anerkjent for måneder siden av statsministeren og senere ratifisert på det skandaløse toppmøtet i Pedralbes, «og viser til et møte med tjenestemenn fra Madrid og Barcelona i desember.

6. ETA og Catalonia. «Den agendaen vi ser i Catalonia er ETAs agenda,» sa Casado, som sier at den nordøstlige regionen opplever «kale borroka», (gatekamp på baskisk), en form for gatevold utført i flere årtier i Baskerland av ungdommer med radikale nasjonalistiske sympatier. Consuelo Ordóñez, president for en støttegruppe for ofre av terror og søster til Gregorio Ordóñez, en PP-politiker som ble myrdet av ETA i 1995, har anklaget Casado for å «trivialisere» problemet ved å sammenligne «ting som ikke har noe med hverandre å gjøre.»

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler