Torra får kritikk etter BBC-intervju

Den katalanske regionspresidenten, Quim Torra, antydet torsdag i et BBC-intervju at den spanske regjeringen ikke iverksetter sine egne påbud forå få bukt med koronaviruskrisen. Separatlederen sa også at den spanske utøvende myndighetene har sviktet ham ved å ta fra ham nødvendig makt for å bekjempe pandemien i Katalonia.

Da ble det bråk. Etter en rekke kritiske kommentarer fra myndighetspersoner om hans «uriktige fremstilling av sannheten», sa Torra fredag ​​at uttalelsene hans på BBC hadde blitt «dårlig oversatt» og at da han ba om portforbud, ba han faktisk om strengere tiltak enn de som allerede er vedtatt av den spanske regjeringen. Som et eksempel sa han at ”bare mennesker som jobber i viktige tjenester” burde få lov til å komme seg ut av hjemmene sine. Forrige uke erklærte den spanske regjeringen en unntakstilstand i 15 dager, som senere er utvidet med ytterligere 15 dager, og vedtok unntakslover i et forsøk på å dempe den raske spredningen av sykdommen, som allerede har drept nesten 2000 mennesker og smittet mer enn 30 000, noe som gjør Spania til et av de verst rammede land i verden.

I henhold til unntakslovene er alle innbyggere blitt beordret til å være hjemme, bortsett fra essensiell virksomhet, som for eksempel å kjøpe dagligvarer eller gå på jobb hvis det ikke er mulig å komme i gang med hjemmekontor. Overtredere får bøter og mer enn 100 personer er blitt arrestert for å ha vært ulydige, ifølge myndighetene.  Men Torra så ut til å antyde at de landsomfattende inneslutningsordrene ikke hadde blitt implementert i Katalonia. «Vi tror at bare hvis vi holder oss hjemme,  hvis vi tar vare på oss selv, kan denne kampen mot coronavirus vinnes,» sa han og bemerket at Madrid-regjeringen velger å holde åpne flyplasser og havner, «og vi tror at dette ikke er den beste løsningen.»

På spørsmål om tiltakene som den katalanske regjeringen iverksetter mot helsekrisen, sa Torra til BBC-intervjueren at makten deres er sentralisert, og at et resultat av dette er at den katalanske regjeringen er i mindre i stand til å «hjelpe vårt folk.» Torras bemerkninger henviste til det faktum at den katalanske regjeringen ønsker å håndheve enda strengere begrensninger og hindre folk i å forlate hjemmene sine selv av arbeidsrelaterte grunner. Den regionale regjeringen ønsker også å kutte av tilgangen til Katalonia via land, sjø og luft. Fredag ​​i forrige uke ba Torra om å isolere hele regionen og ba om hjelp fra Madrid til å gjøre det.

I BBC-intervjuet beklaget Torra at sentralregjeringen mener «det er å foretrekke å opprettholde åpne flyplasser og havner.» Den katalanske regjeringen har ikke myndighet til å stenge grensen til Frankrike eller større infrastruktur som flyplasser og togstasjoner. En talsperson for El Prat lufthavn i Barcelona sa at det var 278 avganger og ankomster torsdag, rundt 30% av det vanlige volumet. De fleste av flyvningene brakte spanjoler hjem eller tok med seg utlendinger tilbake til landene sine som en del av den pågående repatrieringsinnsatsen. Fredag ​​sa en talsperson for EU-kommisjonen at det er opp til medlemslandene å bestemme hvilke tiltak som må iverksettes mot koronaviruset i sine egne regioner, i overholdelse av deres grunnlov.   Samtidig  ​​ba Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska,  Torra om “bare et minimum av institusjonell lojalitet og samarbeid” for å garantere folkehelsen under denne krisen. Og forsvarsminister Margarita Robles sa i et intervju på statsradioen RNE at «ikke alt går,» og at Torra diskvalifiserer seg selv ved å  «underslå sannheten.»

AV.TOM BJØRNØ

Relaterte artikler