Valget i Spania

Visste du at det finnes mer enn 200 politiske partier i Spania, faktisk 211 i den siste oppdateringen vi har. De fleste av disse befinner seg på kommunalt, provinsielt og regionalt plan. Valget finner sted 26. mai i Spania. Samtidig skal det holdes valg til EU-parlamentet. 

Her konsentrerer vi oss i denne omgang om nyvalget statsminister Pedro Sánchez skrev ut for kort tid siden, og som skal holdes søndag 28. april. Inntil det siste har det vært antatt at partiene på høyresiden, PP, Ciudadanos og Vox ville få flertall sammen. Den siste meningsmålingen fra CIS tyder imidlertid på at PSOE har store sjanser til å beholde makten.

Det er store bevegelser i den spanske velgermassen. Barometeret for februar gir PSOE hele 33,3% av stemmene, mens PP bare får 16,7%. Ciudadanos får 15,3% og Vox bare 5,9%. En tredjedel av stemmene er imidlertid ikke nok, Sanchez trenger fortsatt støtte fra vanskelige samarbeidspartnere på venstresiden. Unidos Podemos ligger an til 14,5%, mens de katalanske partiene som svek  Sánchez under budsjettbehandlingen og utløste nyvalget, ERC og PDeCat totalt har 4%.  

Her er de viktigste partiene som stiller til valg:

Partido Socialista Obrero Español (PSOE) er et sosialdemokratisk parti, på lik linje som Arbeiderpartiet i Norge.  PSOE er det partiet med lengst regjeringserfaring i det moderne demokratiske Spania: fra 1982 til 1996 under Felipe González; fra 2004 til 2011 under José Luis Rodríguez Zapatero, og pr. i dag under Pedro Sánchez. 

PSOE ble grunnlagt i 1879, noe som gjør det til det eldste nåværende aktive partiet i Spania. PSOE spilte en nøkkelrolle i den andre spanske republikken, som var del av koalisjonsregeringen fra 1931 til 1933 og fra 1936 til 1939, da republikken ble beseiret av Francisco Franco i den spanske borgerkrigen. 

Det den gang marxistiske partiet, forlot sin ideologi i 1979.  PSOE har historisk sett hatt sterke bånd med fagforeningen (UGT), som vi kjenner båndene mellom AP og LO i Norge. I flere tiår var UGT-medlemskap et krav for PSOE-medlemskap. Siden 1980-tallet har UGT ofte kritisert den økonomiske politikken til PSOE, inkludert en generalstreik mot PSOE-regjeringen 14. desember 1988. PSOE er medlem av partiet for europeiske sosialister, den progressive alliansen og sosialistiske internasjonale.  I Europa-parlamentet er PSOEs 14 medlemmer av Europaparlamentet (MEP) med i den sosialistiske og demokratiske (S & D) europeiske parlamentariske gruppen.

Partido Popular (PP) eller Folkepartiet om man vil, er å betegne som en liberal-konservativt, kristligdemokratiskt parti. PP var resultatet av en re-etablering i 1989 av Alianza Popular (AP), grunnlagt av Manuel Fraga Iribarne,  tidligere innenriksminister og turistminister under Francisco Francos diktatur. Det nye partiet inkluderte det konservative AP med flere små kristne demokratiske og liberale partier.

I 2002 mottok Manuel Fraga æres-tittelen “Stiftelsesformann”.  PP er medlem av “Forbundet av europeiske sentrale høyrepartier” (EPP), og i Europa-parlamentet er dets 16 medlemmer med i EPP-gruppen. 

Partiet satt med makten inntil ifjor sommer da domstolen 24. mai 2018 slo fast at PP profiterte fra Gürtel-saken om ulovlig tilbakebetaling av kontrakter, som bekreftet eksistensen av en ulovlig regnskaps- og finansieringsstruktur som gikk parallelt med partiets offisielle helt siden da partiet ble grunnlagt  i 1989 og hevdet at PP bidro til å etablere “et ekte og effektivt system for institusjonell korrupsjon gjennom manipulering av sentrale, autonome og lokale offentlige anskaffelser”.

Dette førte til et mistillitsforslag mot Mariano Rajoys regjering 1. juni 2018, faktisk det første vellykkede mistillitsforslag siden den spanske overgangen til demokrati. Den 5. juni 2018 annonserte Rajoy sin avgang som statsminister. Pablo Casado overtok deretter ledervervet.

Ciudadanos ble dannet i Catalonia i juli 2006 som svar på et manifest fra en gruppe kjente figurer i det katalanske samfunnet (blant annet Albert Boadella, Félix de Azúa, Francesc de Carreras og Arcadi Espada), der de oppfordret til en ny politisk kraft for å “takle de virkelige problemene som befolkningen står overfor”. I dette manifestet advarte de også om at “retorikken til hat som ble offentliggjort av offisielle katalanske regjeringsmedier mot alt      “spansk” var mer alarmerende enn noensinne”.

Denne gruppen av personligheter, nesten utelukkende  basert i Barcelona, ​​dannet en politisk plattform kalt “Ciutadans de Catalunya” eller “Borgere i Catalonia” i juli 2005. De organiserte flere konferanser og i 2006 hadde de kunngjort dannelsen av et nytt politisk parti, kalt Ciutadans (katalansk for Ciudadanos), eller borgere. I deres første konferanse i 2006 ble en ung advokat fra Barcelona, ​​Albert Rivera, valgt som leder, noe han fortsatt er.

I 2013 organiserte partiet seg i resten av Spania med et manifest som heter “La conjura de Goya”, som fant sted i kongresspalasset i Madrid. I det spanske parlamentsvalget i 2015 gikk Cs inn i Cortes  med 13,9% og 40 seter. Partiet nektet PPs Mariano Rajoy mandatet til å danne en regjering, isteden lovet Cs det nest største partiet PSOE  i parlamentet støtte i bytte for en rekke politiske innrømmelser. Denne pakten måtte imidlertid ha hatt støtte fra Podemos, noe de ikke fikk og dermed banet det  veien for et repetisjonsvalg i 2016. I dette valget gikk Cs bare 0,8% tilbake, men tapte 8 plasser på  grunn av Spanias valgsystem.

Til slutt inngikk partiet  en avtale med det konservative PP for å støtte en regjering i bytte for en rekke politiske innrømmelser. Etter en 10-måneders periode med en kabinettregjering, var PP-leder Mariano Rajoy i stand til å bli statsminister takket være Cs-støtte og der PSOE avsto fra å stemme mot.

Unidos Podemos, tidligere kjent som Podemos-IU, er en venstrerettet valgallianse dannet av Podemos,  Izquierda Unida, Equo og andre venstrefløypartier i mai 2016 for å bestride det spanske parlamentsvalget i 2016. 

Alliansens offisielle forhåndsavtale ble kunngjort 9. mai 2016 etter uker med forhandlinger.  Den 9. mai 2016 annonserte Pablo Iglesias, lederen for Podemos og Alberto Garzón fra IU offisielt en allianse mellom deres respektive partier   gjennom en symbolsk omfavnelse på Puerta del Sol i Madrid, landemerket for 15- M-bevegelsen.

Vox ble grunnlagt av utbrytere fra PP 17. desember 2013, og offentlig lansert på en pressekonferanse i Madrid 16. januar 2014. Årsakene til partidannelsen ser ut til å være måten den etablerte PP-regjeringen behandlet spørsmålet om volden fra den separatistiske gruppen ETA, finanspolitikken til PP og ønsket om en mer sentralisert regjering i motsetning til det nåværende kvasi-føderale politiske system fra 1978.

Vox motsetter seg baskisk og katalansk separatisme generelt. VOX presenterer seg som et høyre- og kristent demokratisk parti. Den første partiformannen var filosofen José Luis González Quirós. Andre medlemmer er Santiago Abascal og José Antonio Ortega Lara, kjent for å ha blitt kidnappet av ETA i mer enn et år. Høsten 2017 økte antall medlemmer med 20% på førti dager som følge av terrorangrepet i Barcelona og den katalanske uavhengighetsprosessen.

Etter den illegale katalanske folkeavstemningen i 2017 og starten på den spanske konstitusjonell krisen som fulgte, valgte Vox ikke å delta i det katalanske valgene i 2017.  Etter den katalanske erklæringen om uavhengighet saksøkte partiet parlamentet i Catalonia og flere uavhengige politikere. Vox er motstandere av  abort og motsetter seg ekteskap mellom to av samme kjønn. Fokuset på masseinnvandring og multikulturisme har stadig blitt sterkere. Det samme har skepsisen mot EU. Det innvandringskritiske partiet ønsker å stenge fundamentalistiske moskeer samt å arrestere og utvise ekstremistiske imamer.

2019 er et formidabelt valgår i Spania. Vi kommer tilbake til lokalvalgene i mai senere. Følg også med på våre nettsider for oppdateringer.  Så sier vi til våre spanske venner: Godt valg! Og til slutt noen ord med mye sannhet i seg: “Aldri skrønes det mer, enn foran et valg – og etter en fisketur…”  eller: “Foran et valg – er vi alle politikeres venn. Etter valget – bare skattebetalere, igjen.”

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler