Spania vil ikke inn i konflikt med Iran

SEVILLA, SPANIA – 8. mai: Forsvarsminister Margarita Robles besøker Moron militære flybase. (Foto: Jesús Prieto / Europa Press via Getty Images)

Spania ønsker ikke å bli ufrivillig trukket inn i noen form for konflikt med Iran. Som en følge av dette har den fungerende forsvarsminister Margarita Robles beordret den spanske fregatten Méndez Núñez, med 215 personer ombord, om midlertidig å bli fjernet fra kampgruppen under ledelse av hangarskipet USS Abraham Lincoln, på grunn av  den stigende spenningen mellom Washington og Teheran. Flåten har allerede krysset Bab-el-Mandeb-stredet, som forbinder  Rødehavet og Det indiske hav, og er på vei til Hormuz-stredet som fører inn i Persia-bukten. Det vil den imidlertid gjøre  uten det spanske fartøyet.

Integrasjonen av Méndez Núñez i kampgruppen (der ingen andre ikke-amerikanske skip er tilstede) ble planlagt for mer enn ett år siden, med sikte på å forbedre interoperabiliteten og fellesopplæringen. Operasjonen ble planlagt å vare i seks måneder, fra slutten av april til 31. oktober da det spanske fartøyet skulle ankomme i havnen i San Diego (California) etter å ha krysset Middelhavet, Rødehavet, Det indiske hav, Sør-Kinahavet og Stillehavet. I tillegg til  USS Abraham Lincoln, som har  85 fly om bord, består gruppen av en guidet missil cruiser, tre destroyere og et logistikkskip, samt en ubåt.

8. mai, under et besøk til flybasen i Morón de la Frontera i Sevilla, hvor amerikanske tropper er stasjonert, fremhevet Robles at i forhold til den iranske krisen «er Spanias forpliktelse til EU og internasjonale organisasjoner, og det er  derfra vi alltid vil vedta våre felles stillinger Forsvarsministeren insisterte på at Spania er en» seriøs og troverdig partner for USA», men at dets væpnede styrker bare er bundet av avtaler med EU og NATO.

I begynnelsen av mai annonserte Teheran at landet ikke lenger ville  overholde de forpliktelsene det påtok  seg som en del av en kjernefysisk avtale, en avtale  Washington trakk seg fra for et år siden. USAs president Donald Trump reagerte ved å kunngjøre nye sanksjoner mot Iran, fokusert på den strategiske sektoren for industrielle metaller. EU er i mot disse sanksjonene og har forpliktet seg til å redde avtalen med Iran. Mens de militære avtalene mellom USA og Spania var planlagt for flere måneder siden, uttalte den amerikanske nasjonale sikkerhetsrådgiveren, John Bolton, at målet var å «sende en klar og umiskjennelig melding» til Iran om at «ethvert angrep mot USAs interesser eller mot våre allierte vil bli møtt med voldsom styrke. »    Situasjonen har blitt ytterligere forverret gitt de uklare nyhetsmeldingene om angrep på og sabotasje mot fire oljetankere nær kysten av Emiratene , blant dem et norskregistrert skip.

De siste dagene har Pentagon i tillegg gjort seg klar for å sende USS Arlington til området, med en landgangsstyrke om bord, samt et batteri med Patriot-missiler. Dette ville komme  i tillegg til utplassering av B-52 bombefly i Qatar. Dette som svar på hva USA beskriver som «en rekke bekymringsfulle og eskalerende indikasjoner og advarsler .  Den spanske beslutningen innebærer at Méndez Núñez vil fortsette i området, men uten å gå inn i Gulfen, med sikte på å gå tilbake til den amerikanske kampgruppen når den fortsetter på ruten – forutsatt at flåten fortsetter på sin planlagte rute. Fra California kommer fregatten tilbake til Spania via Panamakanalen og fullfører sin reise rundt om i verden. Minister Robes reiste mandag til Brussel for å delta i et møte med EUs forsvarsministere.

https://elpais.com/elpais/2019/05/14/inenglish/1557817315_163408.html

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler