Albirs største Moldefan

Sigurd Johannes Moe bor halve året i Albir. 87-åringen har en kropp som skranter, men hodet er det ingenting i veien med. Som en av de mest lojale Moldespillere gjennom alle tider, følger han nøye med i hva som rører seg i gamleklubben.

Hver vinter de siste årene har Molde Fotballklubb sendt A-laget til Spania for å trene og spille treningskamper mot andre gode europeiske lag. Like sikkert er det at Sigurd dukker opp på treningsfeltet og kampene. Spillere og støtteapparat er nok helt inneforstått  med at de har med klubbens største fan i utlandet å gjøre.  Denne gangen måtte han dra helt til Marbella for å treffe guttene.  Han fikk snakke med spillere og ikke minst sjefskoordinator Snorre Strand og trener Erling Moe. Som etternavnet antyder, tilhører Sigurd og Erling samme slekten. Erling kan fortelle om en god vinter for laget hans. 

Borte fra i fjor, er Ruben Gabrielsen, som er solgt til franske Toulouse, mens Stian Gregersen er tilbake fra Elfsborg og ungguttene John Kitolano, Marcus Pedersen og Martin Roseth er lovende nykomlinger for framtiden.  Kitolano imponerte oss i kampen mot russiske Rostov der Molde vant fullt fortjent 1-0.  “Gamlingene”  Mattias Mostrøm (37), Vegard Forren (32) Erling Knutson (31), henger fortsatt med. Klubben er fortsatt på utkikk etter nye spillere, men treneren sier det ikke er lett å finne spillere som er bedre enn de Molde allerede har, innenfor de økonomiske rammene man må forholde seg til. Molde åpner borte mot Vålerenga, nå med tidligere Odd-trener Dag-Eilev Fagermo,  4. april.  Det kan bli en spennende batalje. 

Lagbilde Molde Fotballklubb i Spania
Molde fotballklubb i Marbella, med gamlekeeper Sigurd foran.

Sigurd Moe har sitt hjerte i Molde by generelt og fotballkubben spesielt. Rett etter krigens slutt i 1945, kom en spiller og trener i MFK til løkka der Sigurd og kameratene oppholdt seg  det meste av fritiden. 

Veien var kort til klubbdrakta og keeper på aldersbestemte klasser som trettenåring.  Mangel på målmann gjorde at Sigurd faktisk allerede det året ble stående i mål for juniorlaget som også vant kretsmesterskapet.  Han debuterte i en “feriekamp” på A-laget allerede som 15-åring og sto fast som førstelagskeeper fra 1950 til 1961.  Selv om han la opp har han fulgt klubben med argusøyne hele tiden. Han har blant annet, sammen med en annen stjerne fra den tiden, Arne Legernes, opprettet en pokal som hvert år deles ut  til den beste spilleren mellom 17 og 23 år.

Sigurd har også gjort seg bemerket i reiselivsbransjen. Etter militærtjenesten tok han handelsgym i Ålesund, og fikk straks etter jobb hos  Arvid Hustad A/S i Molde, med ansvar for Bennetts agentur. Der ble han til 1969 da han reiste til Oslo og etter hvert gikk i tospann med  Bjørn Lunde.  Sammen la disse to grunnlaget for hva som senere skulle bli Vingreiser i Norge. Da han etter noen år solgte seg ut, pensjonerte han seg i 1994.

Men før det hadde han startet noe som heter «Moldeklubben» i Oslo. Dette skjedde i 1981.  Hvert år, to ganger i året møtes moldensere i Oslo for å mimre om gamle dager. De får også besøk av ledelsen i fotballklubben der de utveksler synspunkter angående klubben. Sigurd er selvsagt president i denne «Oslo-avdelingen» av Molde. Fra 1994 måtte man stort sett reise til en golfbane for å treffe ham. Golf har vært lidenskapen helt til de senere år.  Selv om kroppen i dag mener tiden for fysiske utskeielser er forbi, kan Sigurd se tilbake på et langt, rikt og ikke minst aktivt liv. Nå sikter han inn mot 4. april og serieåpning.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler