Hukommelse og mat

Vi blir hva vi spiser og det gjelder også for hjernen. Hjernen styrer både tanker, hukommelse og alt som skjer i kroppen. Ved å spise den riktige maten kan vi enkelt bremse hjernens forfall, og tilsvarende kan feil mat skade hjernen. 

Foto: David Malan

Hjernen fungerer heldigvis som et filter slik at vi slipper å gå rundt å huske på alt vi har gjort, men husker det vi skal. Noe husker man bedre enn andre ting. Der er vi ulike som mennesker. Det som er helt sikkert er at med mye stress, lite søvn og lite gunstig mat forverrer vi hjernens evne til konsentrasjon og hukommelse. 

Hjernen vår

Vi mennesker har en stor kropp å varme opp, og en stor hjerne som trenger mye energi. Hjerne veier kun et par prosent av kroppsvekten, men bruker hele 20  % av energiinntaket. Jo mer vi tenker jo mer energi bruker hjernen.

Det er svært viktig for hjernens funksjon at du starter dagen med en god frokost med grunnleggende næringsstoffer som da gir hjernen nok energi. Lavt blodsukker er svært dårlig for konsentrasjonen og dermed hukommelsen. 

Det er også viktig å delta i sportslige aktiviteter eller lett mosjon, og at du får minst 8 timers søvn i døgnet. Det er viktig med ro og hvile for at hjernen får bearbeidet og lagret opplever og minner. 

Mat for hjernen

Det er ikke sikkert vi kan spise oss friske, men ernæringsforskere som ser på matens effekt på hjernen er klare på at vi kan spise slik slik at vi unngår å bli syke. Dette gjelder også vår mentale helse. Flere store undersøkelser viser blant annet at graden av trivsel øker med inntaket av frukt og grønt. 

Bønner

Glukose er hjernens hovedenergikilde. Hjernen liker karbohydrater som sakte omgjøres til glukose, som bønner, linser og fullkornpasta. 

Valnøtter

Bidrar til å øke blodstrømmen som bidrar til raskere oksygen til hjernen. Nøtter øker serotoninnivået som bedrer hukommelse, læringsevne og koordinasjon.

Bær

Antioksidanter fra bær, te, vin, frukt og grønnsaker regulerer oksidativt stress og blokkerer frie radikaler som ødelegger hjerneceller. Dermed bremses forfall og hukommelsen blir bedre. 

Fet fisk

Essensielle fettsyrer som omega 3 og 6 er nødvendige byggestener og forstadier til reparasjonsstoffer i hjernen.omfattende forskning viser at disse har positiv effekt på kognitive funksjoner. Det vil igjen gi lavere forekomst av risiko for demensomsorgen Alzheimer. 

Brokkoli

Brokkoli inneholder mye sulforafan, antioksidanter og vitaminer som alle kan bremse nedbrytingen av immunforsvaret samt bremse aldringen og utviklingen av Alzheimer. 

Det er også mye annet mat forskningen viser at er svært bra for hjernen.Blant annet krydder, som oregano, basilikum, timian, nellik, bergmynte og kanel, og avokado, makrell, tofu og leverpostei bare for å nevne noen.

Mat som er skadelig for hjernen

Mettet fett og fettsyrer har direkte påvirkning på hjernens vaskulære helse. Hvitt sukker fører til nervøsitet og hyperaktivitet og dette vil igjen påvirke konsentrasjonen og evnen til å stabilisere hukommelsen. Alkohol er ikke bra for nervesystemet. Du mister evnen til konsentrasjon og nervene slutter da å sende signaler til hjernen. Dette er kritisk for hukommelsen. Proteiner fra blant annet rødt kjøtt og moden ost påvirker nervesystemet negativt.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler