SMOOTHIE BOWL FOR GOD ENERGI

Bowl er rett og slett en smoothie lages noe tykkere enn en smoothie, og gjerne med en topping. En godt balansert smoothie bolle gir deg opplagt og gir deg god energi. Det er en super måte å få i seg frukt og grønt samtidig som at du kan ha topping som gjør at det blir et komplett måltid. Det fine er at du kan bruke alt av frukt og grønt, og gjerne rett fra fryseren. Det er en fin måte å bruke opp rester av frukt og grønt på. Da er det bare å fryse alt du kommer over av godsaker når det er på sitt beste. 

Hva er smoothie bolle, eller bowls?

Smoothie-bolle er rett og slett mye grønt og litt frukt som er most i en kjøkkenmaskin, og gjerne toppet med havregryn, nøtter eller bær. Det er et fristende lite måltid, eller som et større måltid, avhengig av mengden du lager. 

Fordelen er mange da du kan bruke det du har for hånden, og putte det i blenderen. Da har du på få minutter et sunt lite måltid, heller enn å spise noe raskt og usunt, som ofte heller ikke metter i lengden. 

Virkelig smart å lage en raskt smoothie bolle etter arbeidsdagen, og skoledagen. Da kan man lage middagen med god tid, uten å være skrubbsulten. Alle er mer fornøyd om man får noe i magen som gir en god metthetsfølelse, og samtidig ser lekkert og fristende ut. Smoothie bolle er rett og slett et godt utgangspunkt for en hyggelig ettermiddag. Den er selvfølgelig like fin til frokost eller kveldsmat. 

Hva bør jeg tenke på for at smoothie bollen skal være sunn?

Hvor sunn smoothie bollen er avhenger selvfølgelig av hva du har i den. Fordelen med smoothie bolle fremfor smoothie er at kalorier man spiser gir en bedre mettende effekt enn kalorier man drikker. Det er derfor smart med topping som gir litt crunch og tyggemotstand. 

For at smoothie bollen skal være et komplett måltid anbefales det å tilsette noen protein og fettkilder. Frukt og bær alene kan gi litt vel høy innhold av fruktsukker, men med en balanse med grønnsaker, får vi en fin balanse også med fiber og fett. Frukt, bær og grønnsaker gir oss de nødvendige vitaminer og mineraler. 

Yoghurt, uten sukker, cottage cheese, syrnet melk, kvarg eller egg, kan være gode kilder til protein, og avocado, nøtter eller olje for godt fett. God kostfiber og grove karbohydrater får du ved å bruke musli, havregryn eller chiafrø i blandingen. 

Hva bruker jeg for å lage gode smoothie boller? 

Det fine med smoothie-bolle er at mange får i seg mat man har veldig godt av, men ikke spiser ellers. Grønnkål og spinat for eksempel. Grønnkål er super å fryse, og kan da brukes rett fra fryseren. Om du har tilgang på mye grønt en periode, frys det, og bruk etterhvert. 

Du må starte med litt væske for å få blenderen i gang, så tilsetter du etterhvert det du vil ha av grønt, avocado, mango, pærer, melon, ananas og papaya er bare noen tips til hva du kan bruke.  Det er lurt å tenke at du skal ha litt variert og ulike farger. Jo mer frukt du bruker, jo bedre blir ofte smaken. Du bør ha minst 50 % frukt om du bruker grønnsaker, for å få god smak. Bruk gjerne litt sunt fett i, som for eksempel kokosfett. Mynte eller ingefær kan være supert å bruke som en naturlig smakstilsetter. Dadler er gode å bruke som en søtning. Vaniljefrø, sitron og lime er også gode tilsetningsstoffer. 

Det kan være smart å bruke økologiske ingredienser for å redusere inntak av giftstoffer. Som topping er bær, frukt, nøtter, müsli og kokosflak noen eksempler på hva du kan bruke. Et godt tips kan være å fryse noe av frukten på forhånd eller bruke noen isbiter for at smoothie bollen skal bli kald. De smaker ofte best helt kalde. Avocado gir en fin og tykk konsistens samtidig som at det gir gode umettede fettsyrer som er gode byggeklosser for kroppen vår.

 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler