TIMIAN

Timian er en av våre klassiske og gode urter. Den finnes i alle landene rundt Middelhavet, og er da en krysning av en viltvoksende type. Klipp den forsiktig og bruk i mat eller heng noen kvister på kjøkkenet til tørk. Da kan bruke de etterhvert som du trenger i maten.

BESKRIVELSE AV URTEN TIMIAN

Timian er en flerårig urt som kan bli opptil 50 cm høy. Den er hardfør med grågrøne blader og hvite eller lilla blomster.

Det finnes mange arter av timian. De mest kjente er nok den vanlige timianen og sitrontimian. Sitrontimian har grønne blader med gulspett. Den er nok litt mildere på smak og er derfor ofte brukt i aromaterapimassasje.

MEDISINSKE FORDELER VED TIMIAN

Urten timian har mange medisinske egenskaper, selv om den irriterer både huden og slimhinnene.
I og med at timian først og fremst brukes som en smakstilsetning og som krydder skal du bruke ganske mye av denne urten for å oppnå noen helsefordeler.

Bruker du godt med timian så er den svært rik på fiber, kalsium, jern, kalium og magnesium. Den kan også være en god kilde til fosfor, sink, vitamin A og B-vitaminer.

Timian brukes mye i aromaterapien. Der har timian mange medisinske egenskaper. Den er da antiseptisk, virusbekjempende og soppdrepende. Den styrker da også immunforsvaret og brukes da mot luftveisplager. Den lindrer muskelverk og artritt. I aromaterapien styrker den også nervesystemet og er fin mot fysisk utmattelse. Den gir energi og er en antioksidant.

BRUKEN AV TIMIAN I MAT

Timian er kraftig og aromatisk i smaken. Den bør brukes med forsiktighet nettopp på grunn av den ganske sterke og kraftige smaken. Urten kan fint tørkes uten at smaken taper seg.

Den er en selvfølgelig del i mange retter, som for eksempel pizza og pasta, kjøtt og fisk. Den er også godt egnet og mye brukt i retter av lam og kylling.

I Frankrike er timian viktig i Bouquet garni og i Herbs de Provence. Det vestindiske kjøkken bruker også mye timian. En av fordelene med timian er at den tåler å koke lenge. Et dryss av timian er også godt på retter av sopp, og flere supper, blant annet løksuppe.

Om du har en potte med timian trenger den mye lys, og alltid vann fra skålen. Legg gjerne en oasis bit mellom planten og skålen slik at planten ikke blir stående i vann. La den gjerne tørke litt mellom vanningen.

Alle krydderurter skal være friske i fargen for å være sterktduftende og fine. De skal være hele uten misfargede blader. Kvistene skal strutte av energi, og ikke være slappe eller tørre.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler