GULRØTTER

Gulroten er ikke alltid gul.

Gulrøtter er faktisk den grønnsaken som står høyest når det gjelder sunne egenskaper. Det er en virkelig supergrønnsak!  Den er så vanlig at vi kanskje ikke tenker så mye over hvor sunn den egentlig er. Gulroten er faktisk en av de grønnsakene som har et høyest innhold av vitamin A som styrker immunforsvaret vårt, og dermed gir oss god beskyttelse mot høstens kommende forkjølelser. 

Gulrøtter, hva er det?

Gulroten kommer opprinnelig fra Midtøsten og Midt Asia. Der har de i minst 2000 år dyrket gulrøtter. For 1000 år tok araberne med seg gulroten til Spania, og derfra spredte den seg videre gjennom Europa. 

Gulroten trives både i kalde og i varme strøk. Den dyrkes over hele verden i dag, og finnes i mange ulike størrelser og fasonger, og også ulike farger. Den finnes i lilla, gult, hvitt og sort. 

Helsefordeler med gulrot

Gulroten er mager og har få kalorier. Den er en super kilde til fiber, vitamin A i form av betakaroten og antioksidanter. Gulroten har også en rekke andre viktige vitaminer og mineraler. Litt fett med gulroten er bra da det øker opptaket av vitamin A og antioksidantene. 

Fiberet, vitamin A og kalium i gulroten er viktige bidrag for å forebygge kreft i tykk-og endetarm, bukspyttkjertel og spiserør samt hjerte-og karsykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk. 

Vitamin A som dannes om fra betakaroten er en viktig faktor for normal funksjon av immunforsvar, synet, huden og slimhinner. Det styrker synet og også nattsynet. Vitaminet bidrar til å styre vekst og utvikling, og bidrar også til et sterkere immunforsvar. 

En studie (Fallahzadeh m.fl. 2015) viser at personer som spiser gulrøtter regelmessig har 26% lavere forekomst av magesekkreft. Da er det kun 25 gram om dagen som er nødvendig, eller 3-4 gulrøtter i uken. Nyere forskning har også vist at stoffer i gulrøtter kan bidra til å redusere svulster med opptil 90 %. 

Gulroten inneholder også karbohydrater som gir god energi til muskler samt kalium som kontrollerer muskelsammentrekninger. Den har et høyt innhold av fiber som gir en god metthetsfølelse som varer, fremmer fordøyelsen og balanserer blodsukkeret samt forebygger hjerte- og karsykdommer. Gulroten inneholder også jern, magnesium, kopper og folinsyre. 

Bruken av gulrøtter

Gulroten passer til de fleste måltider, og til det meste av matlaging. Den er allsidig og passer like godt til hverdag som til fest. Den er også rimelig, lett tilgjengelig og holder seg godt. Gulroten er like sunn når den er varmebehandlet. 

Gulroten smaker godt rå, den er kokefast og kan inngå som en del av så godt som all mat. Den kan dampes, bakes, kokes og stekes. Den kan brukes i brød, muffins, kaker, pizza, gryteretter, og i matpakken og selvfølgelig supper og drikker. 

Gulrøttene bør være fri for flekker og lukt når du kjøper dem. De bør oppbevares i plastpose eller boks i kjøleskapet.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler