Golf, gourmet og kultur

Lenger unna våre golferfaringer med tanke på hvordan trening, og atter trening, kan hjelpe til å legge grunnlaget for en forbedring av spillet, skal man lete lenge etter. Eller, kanskje det er nettopp dét; nemlig, å konsentrere seg om den delen av køllehåndteringen man ikke har kontroll over, som skal til.  

Golf, gourmet og kultur

Men trene hvor?

Mulighetene har blitt bedre nå som mange av golfbanene har fått installert matter som føles tilnærmet som gress når man slår til ballen.  Tidligere var matter bare ment for oppvarming før man gikk ut, og ikke for å trene fra.  Men, altså nå er mulighetene der; selv om det uansett ikke er som å slå/spille fra gress.  Ikke minst viktig å ha i bakhodet når man ”trener” innendørs, som vi har forstått at man kan gjøre der nord i den hvite årstiden.  Når vi sier dett på denne måten, er det fordi vi kom til å tenke på en beskrivelse av årstidene der oppe som var noe sånt som at der har man to vintere; en hvit og en grønn – – -.

Mere å tenke på?

Det er selvfølgelig golf vi skal holde oss til. Og da kan vi fortelle at for enn drøy måned siden, sluttet vi med det værste for tjuetre år siden da vi begynte med dette fantastiske spillet; nemlig, å flytte balle fremover i stand’n etter hvert som vi benyttet køller med mindre og mindre loft. Nå har vi begynt å la ballen ligge på samme sted, uansett kølle.

Og så kunne vi forleden, lese om noe tilsvarende på golfsiden.no, selv om vi syntes videoen var vel detaljert med kroppsbevegelser. Dette fordi vår endring kort og godt, med erfaring fra vår alder etter å ha passert åtti, gikk ut på arm- og håndleddshåndtering. Men, resultatet var faktisk noe vi har ”lett etter” i alle disse årene.

Dog må vi få legge til at dette gjaldt kun for jern.  Ikke ballplasseringen, men arm- og håndleddshåndteringen. Konklusjonen må bli, nok en gang, ikke vær redd for å eksperimentere og tilpasse det hele etter hvordan få køllen til å treffe ballen med ønsket resultat.  Uansett hva andre måtte fortelle deg.  Ikke hør på dem, men lytt gjerne til hva de sier for om mulig å tilpasse det til deg selv.

Takk!

Da gjenstår det, etter dette året som i alle de foregående, å takke for alt noen (mange?) av dere har gjort ute på banene, slik at vi har hatt noe å skrive om.  Det være seg stå eller trampe i andres puttelinje, eller alt annet som golfreglene inneholder som dere tydelig ikke har lest.

For eksempel når det er tillatt med ballplassering, så er det mange som flytter ballen med køllen. Det er ett slag å legge til for hver gang man flytter på ballen med en kølle. Gjør man det to ganger på et par fire hull, så blir det fort seks eller flere slag på dét hullet. Så bare tenk på hvor mange ”knebøyninger” med ditto helseeffekt dere går glipp av. Bare dét burde være nok til ikke å benytte køllen til å flytte på ballen. Så ved å benytte seg av reglene, er det mange ekstra slag å spare.  Så hvorfor ikke se om det er enda flere slag å spare ved å lese de nyeste reglene som kom nå i 2019.

Men vi kan ikke slippe sportsåret helt. I forrige nummer var vi innom fotball med følgende:  Men, altså fotball; eller rettere Rugby, eller Rugby Football, vi kanskje burde se litt nærmere på for å forstå(?) hva som er i ferd med å skje med det vi trodde var fotball.  Med andre ord så er det ikke moderne fotball det er snakk om, men snarere en drøm om fortiden. Bare ta en titt på de taklinger som i dag skaffer alle frisparkene på tjue meters avstand fra mål, så er det omtrent som oppleve Rygby for drøye hundreogfemti år siden (sic-.).

I sammenhengen kan vi ikke unngå å nevne us-amerikansks fotball heller, og hvordan de flytter seg fremover på banene 10 meter av gangen, før det blir oppstilling med nytt ”avsark/frispark”. Et det slik vi vil at tradisjonell fotball skal spilles?  Hvorfor ikke møte motstanderne høyere opp på banen, ta fra dem ballen, og gå til hurtig angrep; og så vinne kampen? Er det kommersens dårligste side vi skal la oss diktere av, eller er det god tradisjonell fotball vi ønsker å se?  Ja, for fotballtilhengerne, kalt fans, er vel ikke så dumme.  Eller?  Noe å tenke på i julen?      

Julaften-mat                                                                                                       

Tilbringer man julen i Spania, vil det raskt fremgå at julaften er en av de største og kjæreste måltidene i året. Tidligere var kalkun fylt med trøfler en favoritt rett hos landets elite. Nå er det blitt slik at til julaftens måltid spiser de fleste godt, og vanligvis mer kostbart.

Hummer er veldig vanlig, og en stek av noe slag er viktig; og da som oftest lam eller en ammende gris. I tillegg vil de fleste familier også ha suppe, vanligvis fiskestuing og en overflod av annen sjømat, oster, skinker. Middagen starter sent, omtrent kl. 10 på kvelden, og pågår i et par timer. 

Andre populære matvarer som pryder julebordet, inkluderer mandariner og valnøtter. Mulighetene er legio. Men hva med Valencia i sammenhengen? Blir ikke helt enkelt når vi leser at her er det rundt 15 forskjellige retter på julaften, så da kan vi antagelig bare får si at her er det noe for enhver smak. Da er det enklere, selv om vi i Norge også har forskjeller, å holde oss til skinke og ribbe med surkål. God jul!

Men det skjer mer                                                                                                                                          

Og det er desember og den lokale kulturen vi har i tankene.  Vi kan begynne med 6. desember som er ”Dia del Constitución”, altså Spanias svar på 17. mai, og feiringen av den norske konstitusjonen. Kanskje vi har noe å lære av måten spanjolene benytter, eller bruker, dagen. For hva gjøre de?  Dagen før har de unge ekstra time på skolen for å lære om historien om politikken og grunnloven. Dagen er også en hviledag. To dager senere, 8. Desember, feirer de unnfangelsen, altså 9 måneder før jomfru Marias fødsel som feires 8. september.  Og så må vi ikke glemme El Gordo som er et kallenavn for ”det store”, altså lotteriet, hvor trekningen av hvert av tallene blir suget opp av skoleelver, direkte i radio. Totalpremien er på to milliarder euro. Dette lotteriet har man trukket 22. desember siden 1812. Så her oser det av historie.

Da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig god jul, og ett på alle måter rikt, godt nytt år!  

Med sportlig julehilsen

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

 «Dum Vivimos Vivamos» (Mens vi lever, la oss leve.)

                                                                                 

Relaterte artikler