Kampfiksing

En leser skriver til oss: «Hei til fotballfans med spørsmålet om kampene er fikset? Ser man kamper på TV, så ser det ut sånn. For hvorfor ellers lar man motstanderne få alle mann i forsvar før man angriper?  Kan ikke se noen annen grunn enn at kampene må være fikset.» Selv om vi tar hans utsagn som en spøk, berører han et større problem enn mange nok er klar over.  Kampfiksing var inntil for 10 år siden et relativt ukjent fenomen i Norge. men det betyr ikke at det ikke har forekommet før den tid.  Vi husker saken der  flere Follo-spillere og en  Asker-spiller ble siktet for å ha vært med på arrangere fotballresultater i 2. divisjon. Etter denne saken har dette problemet fått større fokus også i Norge.

I andre land derimot, har kampfiksing  stått på dagsordenen i mange år. I 2009 raidet politiet i  Storbritannia, Tyskland, Østerrike og Sveits i en samordnet aksjon, og  15 personer i Tyskland og to i Sveits ble arrestert. Rundt 200 personer totalt ble mistenkt involvert i kampfiksingssaken som omfattet mer enn 200 kamper. For at man skal fikse et resultat, må jo minst en av spillerne være med på svindelen (Således kan det være skummelt å forårsake selvmål).  At spillere med millionlønn frivillig tar den risikoen er litt merkelig, når vi vet det kan føre til  både fengsel, utelukkelse for livstid og den ytterste vanære.  Det kan være andre årsaker som ligger bak, for eksempel trusler og press. Nå kommer også den ene tennisskandalen etter den andre opp i dagen.

Belgisk politi og Europol har nettopp avdekket storstilt kampfiksing i profesjonell tennis. Et organisert kriminelt nettverk skal stå bak, og 13 personer er allerede pågrepet etter et omfattende husraid på 12 forskjellige steder i Belgia. Etterforskningen avslørte at en armensk-belgisk kriminell organisasjon har bestukket profesjonelle spillere på lavere nivå. Spillerne har for det meste deltatt i Challenger- og Futures-turneringer på andre og tredje høyeste nivå.  I en rapport fra det uavhengige panelet IRP fra april  hevdes det av proftennis på lavere nivå er fruktbar mark for integritetsbrudd og at sporten drukner i veddemålsrelatert korrupsjon. Problemet har sammenheng med at altfor mange spillere på lavere nivå, i Futures- og Challenger-tourene, ikke tjener nok på sporten til å livnære seg, sammen med at nettbaserte veddemål på tennis blir stadig mer utbredt. Det er en trist utvikling, men pengene rår og moralen må for ofte vike for grådigheten.

 

AV: TOM BJØRNØ

 

Relaterte artikler