Føler du deg stiv, stram eller har dårlig bevegelse?

Om du har aldri erfart dette noe sted i kroppen så er du veldig heldig og er en av veldig få!

Muskler og ledd

Sannheten er at de aller fleste, alt fra toppidrettsutøvere til det aller roligste av oss, utvikler stramhet, arrvev og adheranser forskjellige steder i kroppen. Dette kan forekomme både i og- imellom bløtvevsstrukturer som muskler, sener, leddbånd, bindevev og nerver.

muskler – skader

For å ha god bevegelse må leddene være mobile og bløtvevet fritt og elastisk. Man må også huske at disse to tingene er nært knyttet.  Lite fleksibilitet i bløtvevet kan føre til stive ledd  og stive ledd kan forårsake stramhet og lite elastisitet i bløtvevet.

Overbelastning

Statiske posisjoner

En person som tilbringer mesteparten av dagen foran en skjerm har stor sjanse for å utvikle spenninger og dårlig fleksibilitet fordi musklene våre ikke like statiske posisjoner. For eksempel har musklene i nakken og skuldrene lett for å utvikle en form for overbelastning bare som resultat av å være i samme stilling over tid og konstant være påvirket av gravitasjonen. Spesielt ille er det om man da også har dårlig holdning.

Resultatet er ofte muskelspenninger som skaper trykk eller friksjon som fører til redusert sirkulasjon. Dårlig sirkulasjon betyr dårlig oxygentilførsel.Kroppens reaksjon på dette er produksjon av ekstra collagenfiber. Vi har ingrediensene til arrvev og adheranser mellom forskjellige muskler, mellom muskler og bindevev eller muskler og nerver.

Gjentatte bevegelser

Dersom man gjør de samme bevegelsene gjentatte ganger kan det potensielt ha samme effekt. Det kan være å taste på en datamaskin for lenge, en frisør som føner hår mye av dagen, male hus eller å svinge en golfkølle mange nok ganger.

Aktiviteten trenger ikke å være hard eller tung. Så lenge man repeterer samme bevegelse nok ganger er resultatet det samme…..overbelastning som resulterer i arrvev og adheranser.Arrvev er mindre elastisk enn vanlig vev (arrvev mangler noe som kalles elastin), så om det forårsaket av statiske posisjoner, gjentatte bevegelser, en sportsskade eller traume utenfra, resultatet er dårlig elastisitet i vevet som igjen skaper restriksjoner i leddene.

Løsningen er bevegelse og behandling

physioplus – fysioterapi

Dersom man ikke gjør de riktige øvelsene eller får den riktige behandlingen så vil dette arrvevet og adheransene påvirke kroppens bevegelsesmønster og nervesystem og ofte resultere i smerte.

Trening og variert bevegelse er beste måte å forebygge at det oppstår problemer.

Trening kan også hjelpe å ‘reparere’ dette, men jo lengre man har latt det utvikle seg, jo større er sjansen for at du vil trenge hjelp fra en spesialisert terapeut for å fikse det.

Selv en liten mengde arrvev eller adheranser kan skape alvorlige symptomer, men dersom man kan identifisere presist hvor dette er, kan problemet ofte bli løst fort og permanent om det brukes riktig behandlingsteknikk. 

Relaterte artikler