Korrupsjonsakene som ryster Spania

Innsatsen fra Spanias fungerende statsminister, Pedro Sánchez, for å danne en regjering etter at sosialistpartiet ble største parti ved valget 10. november, kan bli ytterligere komplisert av en feiende korrupsjonssak som berører hans eget PSOE.

Korrupsjon i Spania – ERE – Gurtel – PSOE
Den tidligere økonomiske rådgiveren Antonio Avila (M), og talsmann for PSOE´s parlamentariske gruppe, Rodrigo Sánchez Haro (H), på veg til undersøkelseskommisjonen om det tidligere Andalusiske fondet for trening og sysselsetting (FAFFE). (Foto: Europa Press News / Europa Press via Getty Images)

Tirsdag avsa en domstol en avgjørelse i den såkalte ERE-saken, som involverte offentlige penger fra et arbeidsledighetsfond på 680 millioner euro som ble omdirigert uten økonomisk tilsyn til uberettigede mottakere, hvorav mange hadde bånd til den andalusiske grenen av PSOE. To tidligere regionspresidenter i Andalusia, som PSOE styrte i 36 år, ble funnet skyldige og en av dem ble dømt til seks års fengsel. Totalt 19 personer er dømt for korrupsjonsrelaterte forbrytelser.

Nå krever det konservative folkepartiet, Partido Popular (PP) og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos «politisk ansvarlighet» fra Sánchez. De har også minnet den sosialistiske lederen om at han først kom til makten i midten av 2018 på bakgrunn av en mistillitsavstemning mot daværende statsminister Mariano Rajoy fra PP, rett etter en rettsavgjørelse om en annen stor korrupsjonsskandale kjent som Gürtel. “Sánchez kom til makten ved å urettmessig straffe en ærlig regjering. Nå må han være konsekvent og ta ansvar for den største korrupsjonssaken i spansk historie, en som har dømt to eks-ledere for PSOE og for føderasjonen som gjorde ham til generalsekretær, ”twitret PP-leder Pablo Casado.

Den nåværende andalusiske presidenten, Juan Manuel Moreno Bonilla, som har vært leder for en PP-Ciudadanos-koalisjon i Spanias mest folkerike region siden januar, holdt opp sin egen leder som et «brudd med dagene med korrupsjon, misbruk av offentlige midler, sløsing og skamløshet. ”   Inés Arrimadas, den mest sannsynlige kandidaten til å erstatte Albert Rivera som leder i Ciudadanos etter partiets nederlag 10. november, har kalt kjennelsen «ødeleggende» for PSOE, og krever at noen skal ta ansvar. “Eller er korrupsjon utålelig bare hvis det er andre menneskers korrupsjon?” spurte hun.

Kritikk har også kommet fra venstresiden. «To-partisystemet brakte korrupsjon og arroganse med seg,» sa Pablo Iglesias, leder for  Unidas Podemos, som har oppnådd en foreløpig avtale med Sánchez om en koalisjonsregjering i Spania, selv om planen fortsatt krever støtte fra andre parlamentariske grupper.  Spania har endret seg, og det vil ikke lenger tåle korrupsjon. Nå åpnes det en mulighet for å forsvare sosial rettferdighet og garantere opprydding av institusjonene, ”twitret Iglesias.

Santiago Abascal, leder for det høyrepartiet Vox, som først gikk inn i Spanias parlamentariske institusjoner ved det andalusiske valget i desember 2018, pekte på PSOE, Podemos og de katalanske separatistpartiene hvis støtte kan være et instrument for å hjelpe Sánchez til å danne en regjering. «Med hjelp fra separatistiske kuppmenn, tar en regjering form som er dannet av totalitær kommunisme og av en sosialisme som skapte det største korrupsjonsnettet i Europa,» sa Abascal, hvis parti har blitt den tredje største i den spanske kongressen etter valget.

PSOEs prioritering på tirsdag var å beskytte Sánchez mot verbale angrep og oppfordringene til hans avskjed.  Partiet argumenterer til sitt eget forsvar  at ERE-kjennelsen «ikke påvirker den nåværende regjeringen eller den nåværende partiledelsen,» med ordene fra partiets organisasjonssekretær José Luis Ábalos, som også fungerer som statsråd i det nåværende forretningsministeriet. PSOE understreker også at det ikke er bevis på ulovlig partifinansiering eller personlig vinning fra noen av de skyldige, i motsetning til Gürtel-saken som berører PP.

«Det var ingen sveitsiske kontoer her,» sa Ábalos på en nyhetskonferanse tirsdag. «Denne saken har blitt brukt kontinuerlig og voldelig av PP for å trekke oppmerksomheten bort fra partiets egen strukturelle og systematiske korrupsjon.» I et forsøk på å opprette en brannmur mellom PSOE og ERE-saken, argumenterte Ábalos for at partiet i seg selv aldri var et mål for etterforskningen, «og dette ikke er en sak som involverer PSOE, men tidligere offentlige tjenestemenn i Andalusias regjering.» Timer senere innrømmet likevel Ábalos at kjennelsen hadde vært «veldig tøff» og at verken regjeringen eller PSOE-ledelsen «kan forbli likegyldige.»  I sin avgjørelse skrev de tre dommerne ved provinsdomstolen i Sevilla at alle de domfelte parter, inkludert tidligere presidenter Chaves og Griñán, «var fullstendig klar over den åpenbart ulovlige karakteren av handlingene de deltok i.»

De siste årene har PP forsvart seg fra beskyldninger om korrupsjon relatert til den såkalte “Gürtel-saken” med en egen anklage:   PSOE sitt engasjement i “ERE-saken. ”En hyppig linje som brukes mot sosialistene er at“ de stjal en milliard euro av offentlige penger som var ment å bekjempe arbeidsledighet. ” Dette tallet har vist seg å være noe overdrevet – påtalemyndigheter anslår totalen til € 680 millioner – og fakta i saken viser at det ikke var noen personlig gevinst for de viktigste politiske lederne som ble fanget opp i skandalen.

Da Gürtel-kjennelsen kom ut i mai i fjor, bekreftet den at PP hadde hatt fordel av forbrytelsene begått av et korrupt forretningsnettverk, som var engasjert i en ordning med «payback» for kontrakter. PSOE red på bølgen av offentlig sinne ved å lede en vellykket mistillit mot den konservative regjeringen og daværende statsminister Mariano Rajoy, som som så ble erstattet av den nåværende  fungerende statsminister Pedro Sánchez fra PSOE.

Så hva er forskjellene og likhetene mellom de to rettssakene, som begge har skadet inntrykket av Spanias to viktigste politiske partier?  Gürtel-saken var ”et veritabelt og effektivt system for institusjonell korrupsjon gjennom mekanismer som hadde som mål å manipulere offentlige kontrakter,” ifølge hovedavgjørelsen i en sak som ble delt opp i flere separate deler. ERE-saken er et system med offentlige tilskudd til  selskaper som bevisst unngår  tilsyn av den regionale regjeringens kontrollør. Dette gjorde det mulig å kanalisere midler ulovlig til dusinvis av arbeidere og selskaper med nær tilknytning til PSOE i et helt tiår, ifølge undersøkelsen.

I Gürtel-saken tjente virksomhetene som ble kontrollert av lederen, Francisco Correa, på riggede regjeringskontrakter og fra kommisjoner som ble belastet for mekling i forretningstransaksjoner som involverte PP-administrasjoner. Gürtel-etterforskningen fant ut at mer enn € 20 millioner i offentlige kontrakter ble kompromittert, selv om dette beløpet kunne være mye høyere når andre verserende saker kommer inn i rettssaken. En av disse sideprofesjonene er å undersøke PPs parallelle kontoer, der den tidligere kassereren Luis Bárcenas anslo selskapets donasjoner mellom 1993 og 2009 til en verdi av over € 8 millioner, uten deklarasjon til skattemyndighetene.

I ERE-saken overbelastet selskapene som har ansvaret for å administrere forsikringene for førtidspensjon i overkant av € 66 millioner for sine tjenester. Minst 141 av de 6000 ansatte som fikk fordel av støtten, jobbet faktisk ikke for selskapene som gjennomgikk prosedyrer for kollektiv oppsigelse (ERE), noe som representerer et svindel på rundt € 12 millioner, ifølge undersøkelsen. Disse to beløpene var ikke en del av tirsdagens kjennelse og vil bli behandlet i separate rettsaker. Dagens kjennelse inkluderer en graf med mengden penger som er tildelt mellom 2000 og 2009 av det uredelige systemet, som legger opp til € 680 millioner.

Ulovlig festfinansiering. I Gürtel-saken fant retten at en del av pengene som ble tjent med det korrupte nettverket gjennom riggede kontrakter, ble brukt til å betale for noen av PPs kampanjearrangementer, noe som betyr at det var ulovlig partifinansiering. I ERE-saken avdekket etterforskerne gunstig behandling for selskaper i spesifikke kommuner som drives av PSOE, eller for virksomheter som eies av tidligere PSOE-ledere. Det er ingen indikasjoner på at det var ulovlig partifinansiering, selv om den første etterforskende dommeren, Mercedes Alaya, antydet dette uten å sitere noen bevis.

Ulovlig personlig gevinst av politikere. En av nøkkelpersonene som ble dømt under den viktigste rettssaken i Gürtel, er Alberto López Viejo, som var en høytstående tjenestemann i regionregjeringen i Madrid. Han ble funnet skyldig i å ha tatt ulovlige provisjoner i bytte for tildeling av kontrakter. I ERE-saken har verken de to tidligere regionale presidentene eller avdelingssjefene deres blitt beskyldt for personlig gevinst som et resultat av måten de håndterte de offentlige tilskuddene til  selskaper.

Fengselsvilkår. I Gürtel-saken fikk fem tidligere høytstående tjenestemenn fra PP (ett medlem av kongressen, to ordførere og to kasserer) lange fengselsstraffer. Ytterligere 24 personer ble dømt til fengsel. Kjennelsen fant også PP selv, som en juridisk enhet, skyldig i å dra fordel av forbrytelsene som ble begått av det korrupte nettverket. Ti personer har fått fengsel for misbruk av offentlige midler i ERE-saken, inkludert den tidligere regionale presidenten José Antonio Griñán og to eks-avdelingssjefer, José Antonio Viera og Antonio Fernández. I mellomtiden er en annen tidligere regional president, Manuel Chaves, blitt ilagt karantene fra å ha offentlig verv i ni år.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler