Usikkert om forlengelse av unntakstilstand

Flere av Spanias regionale ledere  sa i en videokonferanse til statsminister Pedro Sánchez på søndag at de motsetter seg en ny utvidelse av unntakstilstanden som ble innført 14. mars. På dagens møte haglet det med kritikk av regjeringens ensidige handlinger som har blitt tatt uten forutgående konsultasjon med regionene. 

Nye forlengelser må godkjennes av Kongressen annenhver uke, og den nåværende perioden er slutt 9. mai.  Sánchez, som leder en minoritetsregjering med   Unidas Podemos, vil trenge støtte fra andre grupper, som   Partido Popular (PP), hvis han skal sikre de nødvendige stemmene i Underhuset på onsdag for ytterligere to uker. PP og høyrepartiet Vox, blant andre grupper, har gjort det klart   at de kanskje ikke vil støtte en ny forlengelse. At tallet over døde nå har sunket til godt under 200 personer pr døgn, vil være argumenter for å gjenåpne samfunnet.

Regionale ledere fra PP er fortsatt  misfornøyd med sentralregjeringens plan om å trappe ned innesperringstiltakene utfra  provinsgrenser  i stedet for geografiske definisjoner basert på områdene som dekkes av hvert helsevesen.   Statsministeren innledet møtet i går med å kunngjøre at antall daglige dødsfall i forbindelse med koronavirus hadde falt til 164 på en dag, det laveste siden portforbudet ble innført. 

Han fortalte også om planen sin om et fond på 16 milliarder euro for å hjelpe regionene. Han informerte i tillegg de regionale lederne om at kabinettet ville godkjenne en tredje linje med statsstøttede lån til en verdi av 24,5 milliarder euro – 10 milliarder euro for små og mellomstore bedrifter og selvstendig næringsdrivende, 10 milliarder euro for store selskaper, 4 milliarder euro for de faste- inntektsalternativmarked og € 500 millioner for CERSA, en statlig institusjon som tilbyr finansiering for små bedrifter og selvstendig næringsdrivende.

Det baskiske nasjonalistiske partiet (PNV), en av regjeringens viktigste allierte i Cortes, er også misfornøyd med Sánchezs plan om å «samstyre» med regionene under nedtrappingen av portforbudet. Regionspresident, Iñigo Urkullu, fra PNV ba om en slutt på unntakstilstanden som har overgitt mange regionale makter til Madrid – fordi det er andre instrumenter som regjeringen disponerer som kan håndtere dagens situasjon. Sánchez svarte med å si at unntakstilstanden er en del av grunnloven, og at han ville bli holdt ansvarlig i Kongressen annenhver uke under debatten som gikk foran avstemningen om en forlengelse. «Det er det eneste instrumentet som lar oss handle øyeblikkelig,» gjentok han mens han forsikret Urkullu om at regjeringen ville forhandle om deskalering med hver region.

Den katalanske presidenten,  Quim Torra uttalte i mellomtiden at  hans parti i Cortes,  igjen ville stemme mot en utvidelse av alarmstaten. «Jeg fortsetter å tro at samstyre ikke er den beste måten,» sa Torra, som er en ytterliggående katalansk separatist. Han stilte også spørsmål ved statsministerens tilnærming om å kunngjøre tiltak på en lørdag, og deretter diskutere dem på søndager med de regionale premierene. ”Lørdager for prat og søndager for kunngjøringer,” insisterte han. Sánchez svarte og sa at regjeringens handlinger var «veldig annerledes» enn sammenlignbare land, for eksempel Italia, som har iverksatt en seks måneders unntakstilstand, og Frankrike, som vil stemme om et lignende tiltak som vil vare frem til 24. juni. I stedet har regjeringen i Spania bestemt seg for å gå til parlamentet annenhver uke for å be om en forlengelse, sa han.

Den regionale presidenten i Madrid, Isabel Díaz Ayuso, sa til statsministeren at unntakstilstanden  “begrenset de grunnleggende rettighetene” for innbyggerne.  PP-politikeren advarte om at innvirkningen på økonomien kan føre til en million mennesker uten arbeid innen utgangen av året bare i Madrid, noe som kan føre til uroligheter. Ayuso ba om færre samlinger og at selvbeskyttelsen for innbyggerne måtte økes. Kommentarene hennes kom bare et døgn etter at hun unnskyldte seg  for å ha arrangert en avslutningsseremoni på felthospitalet som ble satt opp i byens Ifema konferansesenter. Det var omfattende kontroverser om hendelsen gitt det store antall mennesker som deltok, og den knappe hensynet til sosialt distanserende tiltak. Ayuso avsluttet med å be om nye bilaterale samtaler med sentralregjeringen om de neste skritt som skal tas for å håndtere krisen.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler