Google samarbeider med Kina

Googles teknologisamarbeid med Kina skaper bekymring – spesielt delingen av sin kunstige intelligens “DeepMind”. Bilde viser Googles mikroskop som benytter kunstig intelligens for kreftdeteksjon på World Artificial Intelligence Conference 2018. (Foto: STR / AFP / China OUT)

PayPal-grunnlegger Peter Thiel sa på søndag at hans oppfordringer til den amerikanske regjeringen om å undersøke Google er i et forsøk på å se om det er noen «utenlandsk infiltrasjon» i teknologien.

Thiel, en konservativ Trump-supporter, som ses på som en outsider blant sine kollegaer i Silicon Valley, ba opprinnelig om den føderale etterforskningen i midten av juli på National Conservatism Conference i Washington, D.C., og anklaget Google for å samarbeide med Kina, men ikke den amerikanske regjeringen.

Peter Andreas Thiel er en amerikansk gründer og investor, mest kjent for å være med å grunnlegge den elektroniske betalingstjenesten PayPal. Poto: Noah Berger/Bloomberg via Getty Images

Milliardæren, som også sitter i styret i Facebook, sa søndag at uavhengig av om et amerikansk firma jobber med et sivilt selskap i Kina, overføres all teknologi til den kommunistiske nasjonens militære. «Det er ikke som USA, der du har forskjellige selskaper og forskjellige mennesker, og du har en statlig sektor og en privat sektor, og disse tingene koordinerer ikke alltid eller samarbeider,» sa Thiel til «Sunday Morning Futures.» «I Kina er disse tingene  fremdeles tett koordinert over hele linja. ”

Thiel sa at han er mest bekymret for Googles deling av sin kunstige intelligens kalt “DeepMind”, det han anser som teknologifirmaets “kronjuvel.” DeepMind ble grunnlagt i 2010 og kjøpt av Google fire år senere. Søkegiganten åpnet AI-forskningslaboratorium i Kina samme år som landet endret sin konstitusjon for å inkludere et mandat som krever at all forskning som er gjort i landet skal deles med dens væpnede styrker (People’s Liberation Army). «Jeg tror det er enestående i løpet av de siste 100 årene, eller noen gang, at et stort amerikansk selskap nektet å jobbe med det amerikanske militære og samtidig har jobbet med vår geopolitiske rival,» sa Thiel. «Så dette er ikke en liberal-konservativ ting … dette er helt enestående.»

Mens Thiel unnlot å kalle Googles påståtte koblinger til Kina for forræderi (selv om han tidligere har brukt begrepet angående samme sak), beskrev han selskapets selvbilde som «globalist», «postnasjonal» og «kosmopolitisk,» og la til at han mener “mer at det er utrolig insulært.” Milliardæren bemerket at det første skrittet mot å gjøre endringer er å snakke om problemet. «Dette er en åpen hemmelighet i Silicon Valley,» sa Thiel. «Mange mennesker synes det er vanvittig hva Google gjør … og jeg føler på en måte at jeg er den lille gutten som sier: «keiseren har ingen klær.» Det er hemmeligheten som er skjult i synet.»

Kinas intellektuelle og teknologiske tyveri har vært en av hovedanklagene amerikanerne har mot Kina. Nå er det altså et USA-basert selskap som opererer i Kina, men nekter å dele kunnskapen med det amerikanske forsvaret. Det siste året er trusselen fra Kina blitt satt på dagsorden i Washington og oppfatningen  går over partigrensene i Kongressen.

En talsperson fra Google kalte Thieles påstander «grunnløse» og sa at selskapet ikke samarbeider med det kinesiske militæret. «AI-arbeidet vårt i Kina er begrenset, med et lite antall mennesker som jobber med global open source og utdanningsrelaterte aktiviteter,» sa talspersonen til FOX Business i en uttalelse. «Vi er stolte av å fortsette vår lange historie med den amerikanske regjeringen, inkludert forsvarsdepartementet, på mange områder inkludert cybersecurity, rekruttering og helsetjenester.» Thieles opprinnelige kommentarer fikk også   president Trumps oppmerksomhet, som sa at han vil anbefale forskjellige føderale byråer, og muligens justisdepartementet, om «å ta en titt» på Google.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler