AGURK

Agurken er lett tilgjengelig og vi kjenner den godt. En agurk tilsvarer væske som i to glass vann. Da sier det selv at det er smart å spise godt med agurk i sommervarmen. Den er også lett å ha i matbagen på tur. 

Hva er agurk? 

Agurk er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India. Du finner den fortsatt viltvoksende ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at agurken ble dyrket i Kina for over 3000 år siden. Det finnes mange ulike typer av agurk. Agurkplanten er en ettårig art i gresskarfamilien og har gule blomster og store håndflikete blader. Det er en saftig slyngplante med slyngtråder. De dyrkes i dag ofte i vannkultur der røttene er i en oppløsning med næring i flytende form. 

Slangeagurk er nok den mest kjente og mest brukte grønnsaken. Den brukes rå, og har spiselig skal. 

Asieagurk har opptil 30 cm. lange oransje, tykke frukter og brukes til sylting. Disse høstes når de er nesten modne. 

Drueagurk eller sylteagurk har små frukter og høstes umodne. De brukes også til sylting. Ferdig syltet kaller vi dem små sylteagurker eller pickles. 

Navnet agurk stammer fra det greske angurion som betyr vannmelon. 

Helsefordeler med agurken

Agurken har svært få kalorier da den inneholder 96 % vann. Du kan spise ganske mye agurk og det er da svært få kalorier, med 10 kalorier pr. 100 gram. Det er smart å spise mye agurk i den varme tiden da det kan være vanskelig å få i seg nok vann. Barn synes ofte det er både lett og godt med noen store og gode biter agurk, mens de ikke alltid er like begeistret for vann. Agurken inneholder også noen viktige næringsstoffer ved siden av alt vannet. Med så mye vann blir det ikke store mengder, men viktige likevel. Den inneholder blant annet noe vitamin A og vitamin C, og kalsium, jern, magnesium og fiber. 

En annen ingrediens i agurken er et veldig nyttig mineral som heter silika. Dette mineralet styrker kroppens muskler, sener, leddbånd, brusk og også skjelettet. Silika holder også huden din frisk og sunn, og er derfor ofte brukt i kremer mot blant annet akne og hudsykdommer. 

Det anbefales å spise mye agurk om du har fordøyelsesbesvær. Det er det høye innholdet av vann samt fiber, kalium og magnesium som alle bidrar til god fordøyelse. 

Agurk i matlagingen

Vi kjenner agurken godt og bruker den kanskje først og fremst på brødskiven, med leverpostei, ost eller annet pålegg. Vi bruker den mye i salater og som pynt på mat. Agurken er super som snack, skjær den i strimler og ha en god dip ved siden av. 

Husk at agurken ikke skal oppbevares i den kalde delen av kjøleskapet. Den oppbevares best rundt 12 grader og pakket inn i plast. Helst mørkt. Pass på at du kjøper en som er fri for flekker, og bløte partier.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler