Juks og fanteri

Iñigo López er en av hovedpersonene mistekt i den såkalte Operasjon Oikos som måtte møte i retten i Huesca for å forklare seg i kampfiksingssaken. (Foto: Alvaro Jesus Calvo Lopez/Getty Images)

Rundt et dusin personer ble arrestert i Spania tirsdag 28.mai. Disse skal angivelig tilhøre et påstått kampfiksing nettverk i spansk fotball. Blant dem som er arrestert, er den tidligere Real Madrid- og spanske landslagsspiller Raúl Bravo, som er mistenkt for å være leder av nettverket, samt formannen for Huesca fotballklubb, Agustín Lasaosa.

En kamp i andredivisjon mellom Huesca og Club Gimnàstic de Tarragona – kjent som Nàstic – var det som satte etterforskningen igang. En annen av kampene som ble undersøkt ble spilt mellom Valladolid og Valencia i siste runde denne sesongen, der Valencia kvalifiserte seg til Champions League.  Merkelig spill fra minst en av spillerne fra Valladolid vekket mistanke.

Kilder nær etterforskningen understreket at Valenciaspillerne eller klubben ikke på noen måte var under utredning. Blant de arresterte er Borja Fernández, en Valladolid-spiller som trakk seg fra profesjonelt spill etter kampen mot Valencia. Han var kaptein i kampen og tilbrakte 84 minutter på banen. De andre arresterte inkluderer Carlos Aranda, som har spilt for en rekke lag i LaLiga, Spanias topp divisjon,  Íñigo López Montaña, fra Deportivo de La Coruña og en tidligere spiller i Huesca, og Juan Carlos Galindo Lanuza, leder av medisinske tjenester i Huesca.

Politiet gjennomførte ni raid i Huesca, Madrid, Valladolid, Málaga og A Coruña, selv om etterforskningens hovedfokus ligger i Huesca.   De mistenkte i saken er anklaget for å ha forsøkt å fikse totalt tre kamper.  To av kampene gikk som planlagt, den tredje kampen, som ble spilt i tredjedivisjon, gikk ikke etter planen.  

Mistanken  ble vekket så tidlig som 27. mai 2018. Under spillet ble kampen suspendert hos 30 av de 57 største spilltjenestene etter at uregelmessige mønstre ble oppdaget. Spill som var 14 ganger større enn normen for denne kategorien av en vanlig fotballkamp, ​​ble plassert på et 0-0 resultat til  pause og en seier for bortelaget etter 90 minutter. Begge spådommene ble oppfylt. På den tiden kjempet Nàstic for å unngå å rykke ned, og var 29 poeng etter Huesca i ligaen. Huesca var allerede klar for La Liga primera division da kampen ble spilt.

I følge politiets kilder besto kampfiksingen av flere stadier: Først vil nettverket velge spillene – helst spilles det i begynnelsen eller på slutten av sesongen. De avtalte spillene ble kombinert, noe som betyr at de ikke bare involverte sluttresultatet, men også andre elementer i spillet – antall cornere, frispark , kort etc  “for å øke marginene.” Så ville noen fra lagene bli spurt om å være med, helst kapteinen. Når fiksingen ble avtalt, ville kontantbetalinger bli gjort før og etter kampen. Alle som er arrestert, blir trolig anklaget for mafiavirksomhet, korrupsjon og hvitvasking av penger. Politiet har fått bistand fra La Liga, Europol og den spanske statens spilletilsyn, DGOJ.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler