NRK blir mer og mer overflødig

Fra neste år av vil vi ikke lenger kunne se den kjente og kjære skisporten på NRK.

NRKs lange tradisjoner for å sende vintersport blir det nå en slutt på fra 2021/2022-sesongen. Da tar Nent Group med Viasat over mesteparten. Tapet er kritisk for NRK. Og det er kritisk for idretten kalt “nordiske grener” også. Smal sport blir enda smalere, når publikum må kjøpe all verdens TV-pakker for å følge med! 

Idretten blir taperen, og det kan bli en kortvarig gevinst skiforbundet gjør på dette. Avtalen inkluderer også rettighetene til VM i ski (FIS World Ski Championships) i 2023 og 2025, som omfatter alle de samme grenene som de får rettigheter til i verdenscupen. Sendingene skal bli vist på Viaplay og Viafree, Viasats betalings-TV-kanaler og NENT Groups gratis TV-kanaler. FIS-pakken som nå er solgt inneholder cirka 200 renn fordelt på VM og verdenscup, og står for om lag 40 prosent av det totale vintertilbudet NRK har i løpet av en vintersesong. Rettighetene gjelder ikke verdenscuprenn i Norge, Østerrike og Sveits. Avtalen gjelder heller ikke skiskyting og skøyter.  

NRK er på defensiven. Men de kan jo spare penger på å legge ned lisenskontoret og si opp inspektørene som har jaktet på tyvtittere. For nå skal lisensen fjernes, og alle må betale over skatteseddelen uansett om de har TV eller ikke. NRK blir som sådan mindre og mindre interessant, og en ensidig venstrevridd nyhetsdekning gjør ikke saken bedre.  

NRK burde privatiseres og inntektene burde komme fra andre steder enn skattebetalerne. Men regjeringen gjorde det motsatte. Hvorfor skal hvermansen tvinges til å betale for noe han ikke vil se på? Og mens sporten blir borte, blir reprisene flere. Slik sparer NRK penger slik at de kan fortsette å gi ledelsen god lønn.    

Krinkastingssjef Thor Gjermund Eriksen håver inn 3,5 milloner kroner i årslønn, 300.000 pr. måned, nesten dobbelt så mye som statsministeren. Også tre andre i NRK-ledelsen tjener mer enn statsministeren. Dette i en statsfinansiert mediabedrift stadig flere velger bort.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler