Klar for vinteridretten?

Snart er det romjul og late dager foran TV. Det er to ting nordmenn er særlig opptatt av på denne tiden. Tour de Ski og den tysk-østerrikske hoppuken.

TdS starter 29. desember og avsluttes søndag 6. januar med finale opp den såkalte Monsterbakken. Dette er en styrkeprøve av de sjeldne og det har ofte vist seg at de som har gitt alt denne uken, får problemer med formen utover i sesongen. Sju dager med løp over ni dager, er knallhard matching. Innen skihopping er Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen den mest prestisjetunge konkurransen etter VM og OL, og et stolt tradisjonsrikt renn som har vært arrangert siden 1953. Hvor mange ganger har vi ikke slitt oss gjennom nyttårskonserten fra Wien mens vi har ventet på dette rennet.

Hoppuken begynner imidlertid i Oberstdorf og avsluttes i Bischofshofen. En særegenhet ved Hoppuka er det omstridte knock out-systemet, som ble innført under hoppuka 1996/97. Både i hoppuka og i vanlige verdenscuprenn er de 10 beste i verdenscupen automatisk kvalifisert til rennet. De som ikke er forhåndskvalifisert må hoppe et kvalifiseringsrenn der de 40 beste får delta i hovedrennet sammen med de 10 forhåndskvalifiserte. I selve rennet går de 30 beste i første omgang videre til andre omgang.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler