STEVIE WONDER

NAVN:  STEVELAND HARDAWAY JUDKINS

SCENENAVN: LITTLE STEVIE JUDKINS.

FØDT: 13. MAI 1950 i SAGINAW, MICHIGAN (USA)

KONE: SYREETA WRIGHT

BARN: AISHA MORRIS, KEITA MORRIS

SJANGER: R&B, POP, SOUL, JAZZ, FUNK.INST, VOKAL, PIANO, MUNNSPILL, SYNTHESIZER, KEYBOARD, TROMMER

PLATESELSKAP: MOTOWN RECORDS

En megastjerne var han, nå en legende med litt støv på. Jeg snakker om gutten som ble født våren 1950 i en liten by ved navn Saginaw i staten Michigan USA. Livet begynte veldig dårlig for lille Stevie, han ble født 6 uker for tidlig og ble lagt i kuvøse. Han var da i en tilstand som kaltes “Retinopathy of Prematurity”, det betyr omtrent som forkortet svangerskap. Ryktene som gikk på den tiden var at sykehuset hadde gitt ham for mye oksygen, som igjen gjorde at han mistet synet.

Stevies mor, Luna Mae Hardaway forlot sin mann og flyttet til Detroit, hvor hun byttet Stevie’s etternavn til Steveland Morris. Stevie vokste opp med skolegang og deltagelse i byens kirkekor samtidig som han øvde seg på en mengde instrumenter. Det viste seg ganske fort at Stevie var et stort talent, og det gikk ikke upåaktet hen. Det var munnspill og trommer han var en mester i de første årene. En soul-sanger ved navn Ronnie White tok Stevie og hans mor til Motown-Records hvor de møtte Berry Gordy. Stevie var da 11 år og signerte en langtids platekontrakt med Tamla Motown. Da gikk det bare to år, så kom den første plateutgivelsen. Publikum verden over likte hva de så og hørte, og var meget forundret over at gutten kunne spille så mange instrumenter og samtidig synge. Publikum bestemte da at senenavnet til Stevie skulle være “Little Stevie Wonder”.

Da Stevie Wonder ble 12 år, slapp han sitt første album som het “ Jazz Soul of Little Stevie “ Etterfølgeren het “ Tribute To Uncle Ray “ og den var tilegnet Ray Charles. I 1963 kom han med en hit som het “Fingertips Pt“, den sangen gikk rett inn som Nr.1 på Billboard Popcharts. Stevie Wonder var den første sanger som klarte å få en singel og et album som var Nr.1 samtidig. I 1964 ble det filmdebut, “Muscle Beach Party“ og “ Bikini Beach“, begge regissert av William Asher. I disse filmene viste han sitt talent med sanger som “Happy Street” og “Dance and Shout“.

Stevie hadde nå kommet i stemmeskifte og syntes at han skulle droppe “little“ på navnet sitt, så nå satset han mer på å skrive sanger for andre artister, b.l.a “Smokey Robinson and The Miracles“. De fleste av disse sangene kom på plate og ble kalt for “Smash Hits” på 60-70 tallet. I starten på 70 tallet ble det endel krangling med Motown, Stevie kom og gikk flere ganger de neste to årene. Men så skjedde det, i 1972 skrev Stevie Wonder en kontrakt med Motown Records på 13 millioner dollar, mye penger på den tiden for en gutt på bare 22 år.

I august 1973 lå Stevie i koma noen dager etter en bilkrasj, de krasjet i en 1948 mod. Dodge lastebil med en annen lastebil. Stevie fikk et stort kutt i hodet, men året etter var han fullt leget. I 1980 slapp han et album som het “Happy Birthday“, den sangen var tilegnet Martin Luther King jr.

I 1985 kom (landeplagen) “I Just Called To Say I Love You“, den fikk han en Academy Award for, sangen ble også brukt i filmen “The Woman In Red”. For å gjøre en fantastisk stor historie litt kortere vet vi at sanger og filmer og ikke minst duetter med andre store artister har kommet i fleng opp gjennom årene.

Stevie Wonder har mottatt 25 Amerikanske “Grammy”- priser, og i 1989 ble han tatt opp i Rocken’s Æresgalleri. Han har også en stjerne i “Hollywood Walk of Fame”. I 1999 ble han tildelt “Musicares Person of The Year“. Han stiller også med 10 førsteplasser på USAs hitlister. Stevie Wonder har også besøkt Norge 4 ganger: 1980 Drammen, 2008 Hamar, 2010 Bergen, og 2014 besøkte han Kongsberg Jazzfestival. Og den godeste Stevie har stått på han, han har rukket å bli far for syvende gang, den siste var i 2005. Stevie Wonder vil alltid bli husket som en pioner innen musikk, og som menneskevenn og sitt budskap om fred i sine sanger. Han har også bevist at blindhet ikke behøver å være et handikap… 

Ha en fin dag!

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler