Valencia forblir i fase 1

Regionsmyndighetene i Valencia  har bestemt seg for å sette på bremsene og vil vente en uke til med overgang til fase 2 etter å ha oppdaget en svak stigning i infeksjoner som har økt frekvensen av reproduksjon av smittetilfeller fra 0,66 til 0.85.  Valencia er den første regionen som  bestemmer seg for å bremse planene sine på grunn av en økning i i nye smittetilfeller. Etter at hun sist lørdag kunngjorde at hun kom til å be om passering av hele samfunnet til fase 2 neste mandag, har helseminister Ana Barceló nå ombestemt seg. «Vi har ikke et utbrudd, men vi vil vente en uke ekstra.  Vi vil være i fase 1 i ytterligere syv dager, ”sa hun.  Barcelós  første kunngjøring var dessuten i strid med kriteriene fra helsedepartementet, som slår fast at et område må tilbringe 14 dager i en fase før den går videre til den neste. Av de 24 helseavdelingene som samfunnet er delt inn i, har 14 (hvor 3,5 millioner av de fem millioner Valencianerne bor) bare vært i fase 1 siden forrige mandag. Valenciaregionen vil altså gå til fase 2 den 1. juni, om ikke annet blir bestem i mellomtiden.

Balearene har også opplevd en økning i infeksjoner de siste fem dagene, som har steget til 52 pr dag, etter å ha vært nede i 17  de foregående fem dagene. Når det gjelder områdene i landet som fremdeles er i fase 0, ba både Madrid-regionen og Generalitat i Catalonia forrige mandag om at de to største storbyområdene i Spania  fortsetter i fase 0. Madrid  vil gjøre det for tredje gang. Catalonia, som er litt mindre ille, har ventet på bedre smittetall før de tar det første skrittet. Også Castilla y León, som har fulgt en lignende strategi,  har bestemt seg for å tillate fase 1 bare når gode tall  ble bekreftet.

Dette er fase 1:

 • Spaserturer og ikke-profesjonell idrett er tillatt med de samme begrensninger som i fase 0.  Dvs: De over 14 år kan drive med sport eller spasere  fra 6.00 til 10.00 og fra 20.00 til 23.00. Barn under 14 år kan gå sammen med en voksen mellom 12.00 og 19.00. Og de over 70 vil kunne gjøre det mellom kl. 10.00 og 12.00 og mellom kl. 19.00 og 20.00 Forskjellen fra fase 0 er at dette ikke gjelder  i byer og tettsteder med færre enn 10.000 innbyggere, som er fritatt.

• Sosial kontakt. Opptil 10 personer kan være  sammen med beskyttelsestiltak (avstand, masker), både i et privat hjem eller i en offentlig virksomhet som tillater det eller for eksempel i felt under en utflukt. Og grupper på opptil 10 personer kan utføre aktive og natur-turisme aktiviteter.

• Andre bofellesskap. Det er lov å dra til andreboliger så lenge de er i samme provins, øy eller territoriell referansenhet. Innbyggere kan flytte over hele territoriet innenfor  provinsen eller øya.

• Handel. Kommersielle lokaler på mindre enn 400 kvadratmeter kan åpne uten avtale og med 30% av kapasiteten. Større virksomheter kan begrense en tilsvarende overflate. De må ha en plan for å prioritere kunder over 65 år. Kjøpesentrene vil forbli stengt.

• Gatemarkeder. Utendørsmarkeder er tillatt med 25% av bodene og en tredjedel av kapasiteten.

• Show og kulturhus. Teatre, kinoer og museer kan åpne for en tredjedel av sin kapasitet, med maksimalt 30 personer på show med seter i lukkede områder. I friluft kan kapasiteten utvides til 200 personer. I Castilla-La Mancha, Valencia og Murcia vil kapasiteten være noe mindre. Biblioteker vil åpne med samme betingelser, men bare for utlån og retur av bøker.

• Barer og restauranter. Fullmakt til å åpne terrassene til barer og restauranter med 50% av kapasiteten og prioritere engangsartikler.

• Templer. Åpning av tilbedelsessteder er tillatt med en tredjedel av sin kapasitet. Objekter kan ikke deles. Og hvis du ber på gulvet, må hver deltaker bære matten.

• Forhandlere, ITV og barnehager. Åpning etter avtale for bilforhandlere, inspeksjonsstasjoner for kjøretøy og hagesentre er tillatt uansett overflate.

• Sportsaktiviteter. Individuell trening for elite- og forente idrettsutøvere. De kan åpne sportssentre etter avtale.

• Skoler. De kan være åpne for viktige oppgaver (vedlikehold).

• Sosiohelsesentre. Telefon vil bli prioritert, men de åpnes hvis de krever  personlig fremmøte.

• Turistinnkvartering. De kan åpne hotell og andre turistherberger med 100% av rommene, men uten å bruke fellesarealene.

• Jakt og fiske. Jakt og sportsfiske kan gjenoppta aktiviteten.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler