Iran truer og truer

Ethvert forsøk fra Iran på å stenge det strategiske Hormuzstredet som svar på at USA avslutter oljefrigivelser for kjøp av iransk olje, ville være uberettiget og uakseptabelt, sier en kilde i Trump-administrasjonen. Han informerte en liten gruppe journalister på betingelse av anonymitet, og sa at president Donald Trump har bedt Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater om å oppfylle sine løfter om å øke oljeproduksjonen for at prisene ikke skal løpe løpsk.

USA ser nå på måter for å hindre at Iran omgår de  eksisterende oljesanksjonene. Siden mandag ettermiddag har oljeprisen ligget jevnt på 74,50 dollar fatet for nordsjøolje, som er det høyeste nivået siden 1. november 2018.  

USAs utenriksminister Mike Pompeo bekreftet under en pressekonferanse at landet skjerper Iran-sanksjonene. Beslutningen innebærer at USA fra 2. mai vil fjerne unntakene i sanksjonene mot Iran som har gjort det mulig for enkelte land å fortsette å importere olje fra landet. Det var i november at  åtte land fikk et halvt års unntak fra sanksjonene for å få tid til å finne alternative leverandører. De åtte landene er Kina, India, Tyrkia, Japan, Sør-Korea, Hellas Italia og Taiwan. USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran i fjor etter at landet trakk seg ut fra atomavtalen.

Hva skjer dersom Iran gjør alvor av trusselen om å stenge Hormuz? På den ene siden av stredet er det iransk land, mens den andre siden kontrolleres av De forente arabiske emirater og Oman. På det smaleste er stredet bare 54 kilometer bredt. Det er ikke første gang Iran har truet med å stenge stredet.  Den samme trusselen har kommet fra sjefen for den iranske revolusjonsgarden tidligere, og gjennom de senere år har denne trusselen blitt lagt på bordet flere ganger.

Spørsmålet er om det er en reell sjanse for at Iran tør å sette trusselen ut i live. Hvis vi ser på militære styrker har ikke Iran noe å stille opp med overfor USA. Det betyr at USA kan holde det åpent med makt, men da har du plutselig en militær aksjon gående med krigsskip i stredet for å holde det åpent. Enn så lenge begrenser det seg til en ordkrig mellom Iran og USA, men  dersom stredet virkelig skulle bli stengt, så er det «the sky is the limit» som gjelder for oljeprisen. Da snakker vi om mye høyere priser enn 130 dollar fatet som vi så i 2008.

Irans president Rouhanis truet i fjor høst med å stenge Hormuz, og da var president Trump raskt ute på Twitter for å kommentere. «Aldri, aldri true USA igjen ellers vil du lide konsekvenser få i historien noen gang har lidd», skrev Trump.  Samtidig som Rouhani uttrykte trusselen om å stenge Hormuz advarte han også om at det i ytterste konsekvens kan bli åpen konflikt. – Fred med Iran er all freds mor. En krig med Iran ville vært alle krigers mor, sa Rouhani under den TV-overførte talen.

Det er en realitet at Iran kan stenge Hormuzstredet. Det er et smalt stred, og alt er mulig rent fysisk. Men Iran er jo også avhengige av å leve side om side med de andre Midtøsten-landene, og det er ikke bare Iran som eksporterer olje ut av stredet. Bare trusselen alene om at stredet kan bli stengt er i seg selv noe som holder oljeprisen oppe.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler