Som hentet ut av en actionfilm

Den spanske dommeren, José de la Mata, som undersøker et angrep på den nordkoreanske ambassaden i Madrid i forrige måned, har utstedt en internasjonal arrestordre på to av angriperne, melder El Pais.

Det skal ha vært 10 personer som brøt seg inn i den nordkoreanske ambassaden i Madrid 22. februar, angrep personell og tok audiovisuelt materiale med seg, før de umiddelbart flyktet til USA via Portugal, viser etterforskningen. Den amerikanske utenriksministerens talsmann, Robert Palladino, sa tirsdag at «USAs regjering ikke hadde noe å gjøre med innbruddet».

Etter at EL PAÍS avslørte at minst to av angriperne var blitt identifisert og har hatt bånd til CIA, offentliggjorde The Washington Post en artikkel som utelukket CIAs engasjement og peker på en liten nordkoreansk dissidentgruppe kalt Cheollima Civil Defense eller Free Joseon, som inntil da, ikke hadde påtatt seg ansvaret for angrepet. Tirsdag kom imidlertid denne gruppen med en uttalelse der de påtok seg ansvaret, men nektet å ha brukt makt. De la Mata sier at  inntrengerne flyktet fra Spania straks etter at de hadde tatt det audiovisuelle materialet fra ambassaden. Etter å ha splittet seg i fire grupper, reiste de til Lisboa, hvor minst en av dem, deres påståtte leder, Adrian Hong Chang, gikk ombord på et fly til Newark, New Jersey, som landet klokka 14:00 lokal tid 23. februar.

Lederen for ambassadeangrepet, Adrian Hong Chang

Fem dager etter innbruddet, kontaktet Hong Chang FBI for å gi opplysninger om hendelsen. Hong Chang er amerikansk bosatt med meksikansk statsborgerskap. Seks timer før angrepet på ambassaden kjøpte han «taktisk og bekjempende utstyr», inkludert store kniver, håndvåpenreplikater og håndjern. Fire andre medlemmer av gruppen, inkludert en sørkoreansk statsborger med navnet Woo Ram Lee og en amerikansk statsborger ved navn Sam Ryu, brukte over €600 i en lokal jernvarebutikk på et stort innkjøp som inneholdt tenger, duct tape, saks og en teleskopstige.  Klokka 16:34  den 22. februar ringte gruppelederen på dørklokken til ambassaden, som ligger i Madrids   Aravaca-distrikt, og ba om å få møte den kommersielle attachéen, Yun Sok So, som han allerede hadde møtt to uker tidligere etter å ha utgitt seg som entreprenør med kontorer i De forente arabiske emirater og Canada, og  som var interessert i å investere i Nord-Korea.

Mens Hong Chang ventet, lot han sine ni assistenter komme inn i bygningen, og de skal ha begynt å banke opp ambassadens medarbeidere, som var bundet fast med håndjern og isolasjonstape. Yun Sok So ble «slått og tatt med våpen til et av badene», ifølge domstolens papirer. Da han kjempet imot, dekket de hodet hans med en pose og pekte med det  som så ut som et skytevåpen mot nakken. Hustruen til en annen medarbeider skjulte seg  inne i et låst rom, og klarte å hoppe ut av vinduet og løpe etter hjelp.

En forbipasserende som så henne, ringte til politiet, og da offiserer dukket opp på ambassaden, ble de møtt i døren av Hong Chang selv, som utga seg som en nordkoreansk diplomat, og som forsikret dem om at ingenting var galt. Åtte av inntrengerne forlot bygningen rundt kl. 9.40, med datamaskiner, harddisker og  mobiltelefoner. De kjørte avgårde med ambassadebiler som senere ble forlatt  forskjellige deler av Madrid og Pozuelo de Alarcón, med nøklene i tenningen.

Hong Chang og en medhjelper forlot senere bygningen via bakdøren, i en leiebil som de hadde hyret  gjennom en mobilapp til navnet på en Oswaldo Trump. Ambassadepersonellet var etterlatt inne i ambassaden i håndjern. Hong Chang kontaktet så Madrid-hotellet der han hadde bodd, og ba dem om å sende hans bagasje rett til USA, da han måtte direkte til Paris og ikke kunne returnere til hotellet. Egentlig var Hong Chang om bord på et fly til Newark, New Jersey. Spansk politiet mistet sporet av ham etter 27. februar da han kontaktet FBI for å gi opplysninger om hendelsen og overleverte det audiovisuelle materialet «som angivelig ble stjålet fra ambassaden.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler