Elbilen – et blindspor

Det er merkelig hvordan mange tror at elbiler skal ta over verden innen relativt kort tid. I Norge har man etter krigen ført en ekstrem bilavgiftspolitikk. Prisene er dobbelt av andre land. Mens disse stort sett kun legger til moms, har Norge en rekke særavgifter. Så fant Stortinget plutselig ut at man skulle selge elbiler med null avgifter og null moms.

Da skulle man vel tro at alle nordmenn ville valgt elbiler, for dette måtte jo være et  kupp?  Men selv med de gigantiske fordelene elbiler har så kjøper fortsatt nordmenn på tross av polikerne, både bensin og dieselbiler, så hvordan kan man tro at dette skal skje i normale land?  

Når man ser på bilmarkedet utenfor Norge koster el-biler så mye mer enn diesel og bensinbiler at kun spesielt interesserte velger en ren elbil, og dette har mest med prisen å gjøre. Likevel tror vi at elbiler skal slå an i normale land også? Det skjer neppe. Så hvordan skal man få opp andelen elbiler? De kan selvsagt ta en norsk en, å fjerne moms på elbiler, samtidig som de klasker på ekstra avgifter på andre biler, men lite tyder på at noe slikt vil skje.

Man snakker om å gjøre det forbudt å selge nye bensin og dieselbiler innen 2030, en ren utopi.  For hva vil da skje, når folk oppdager at de må betale mye mer for en ny bil enn det de gjorde før, fordi bensin/dieselbilen er forbudt, og man MÅ velge en eller annen elbil til en mye høyere pris?  Da går bilsalget rett til bunns, folk vil bli forbannet og de politikerne som står bak tøvet,  ligger dårlig an.. 

La oss spinne videre på utopien: Norge 2030… Økonomien har fullstendig kollapset fordi MDG har hatt flertall på Stortinget i 4 år allerede og sørget for å stenge ned  oljeproduksjonen.  I gatene reker forvirrede mennesker som ikke får mer penger av NAV, ganske enkelt fordi det uten oljen, er tomt. De er på jakt etter noe som kan brennes for å holde varmen eller noe å spise. De mest oppegående har allerede flyttet til Polen, Ungarn eller USA. I borggården på rådhuset er det opprettet en slags markedplass hvor folk fallbyr alt fra sine gamle sko til kopper og kar for å skaffe penger til mat og medisiner. Der står også Marie Lan sammen og Eivind Trædal og prøver å selge racersyklene sine i komposittmateriale som i sin tid kostet 50 tusen. Nå håper de på 500 fordi lønnsoverføringene allerede har uteblitt i 4 måneder…  

Så beklager MDG og andre miljøfanatikere, skiftet mot elbiler kommer neppe i det hele tatt.  Og innen 10-20 år vil bilfabrikkene ytterligere ha utviklet renseteknologien slik at elbiler uansett vil anses som unødvendig.   Mange blir rett og slett lei av alt styret med en elbil. Ledninger, lading, rekkeviddeangst osv. Kuldeperioden i vinter ga mange el-bileiere en aha-opplevelse med betydelig tap av rekkevidden.

En undersøkelse TNS Kantar gjorde sist høst, viser at av drøyt 2000 spurte, mener halvparten at for kort rekkevidde er den viktigste grunnen til at de ikke velger elbil.  Og hva med livslengden?  Ingen vet det, selv ikke Elon Musk. De eldste Tesla-S på veien er rundt seks-syv år gamle. Jo lengre brukstid, jo kortere rekkevidde.  Før eller senere vil rekkevidden på en Tesla falle til under ti mil.  Batterisvikt kommer langsomt eller brått, etter åtte år eller femten år. Ingen vet når,  fordi litiumbatterier er ganske lunefulle på den måten, og her er bomben: Å erstatte et slik batterisett koster i dag rundt 300.000.  Hvem vil kjøpe en bruktbil med en slik bombe i bagasjen?

Et løst anslag sier landet allerede i dag bruker et sted mellom 5-10% av  strømproduksjonen til å lade de 200 000 elbilene. Dersom antall biler øker til 1 million vil dette strømforbruket utgjøre mellom 25-50 % av totalforbruket. Dette er  en så stor økning  at selv med en kraftig utbygging av miljøødeleggende vindkraft vil Norge få betydelige problemer med el-forsyningen – og må dekke underskuddet med importert kraft. Fra hvor?

Om hele verdens bilpark skulle elektrisifiseres, finnes det ikke nok kraft. Det er rett og slett umulig.  Forøvrig er det vel bare i Norge at elbil kjøpes i stort antall som familiens eneste bil. Flere tyske bilmagasiner har i det siste pekt på en trend som trolig vil komme: Billige små elbiler med rekkevidde typisk under 10 mil som en ren bybil og nr. 2 bil. Lett å parkere og ypperlig i bytrafikk.  Familiebilen vil fortsatt tanke flytende fossilbasert drivstoff.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler