PONTIAC FIREBIRD TRANS AM

Her er en historie om enda en bestselger fra General Motors. I kappløpet om å selge flest biler, sto de tre store amerikanske bilfabrikkene i kø med sine oppfinnelser. Pontiac Firebird fra G.M. som det her handler om startet i 1967 og levde til 2002. Trykket fra årene før var bestselgere som Corvette og Mustang. Disse gjorde at man måtte fortsette å bygge i samme stilen. Disse bilene ble kalt for Ponny Cars og skulle ha mye hestekrefter fra stor V8 motor og en overkommelig pris for de fleste. Samtidig med skapelsen av Firebird kom også den første Chev. Camaro Pontiac Firebird fra 1969 kom med noe de kalte «Trans Am pakke» det vil si litt mere luksusiør bil enn Firebird. Man kunne bare velge å vrake fra option-listen om hva man ville utstyre bilen med. Ideene sto i kø for å holde tritt med Ford-fabrikkens Mustang-biler.

De tekniske data på Firebird Trans Am gjorde store framsteg i årene som kom blant annet med 4 forskjellige V8 motorer. I 1969 ble det bare produsert 697 stk.med Trans Am pakke, alle hadde 345 hestekrefter og betegnet som spesielle. Utvendig ble det utbygde skjermer og masse luftinntak både her og der, og det gav et voldsomt inntrykk om krefter. Den mest etterspurte var Formula 400. Når det gjalt promotion for disse bilene brukte fabrikkene et gammelt knep som vi har vært inne på i tidligere artikkeler. Knepet var «filmbiler».

Hvis man tenker tilbake til 50 og 60 årene, så hadde nesten alle filmer en kontrakt med bilfabrikkene om og ha sine biler med i filmen. Filmprodusentene trengte penger til produksjon og man kan bare tenke seg hvor store de kontraktene var. Hvis man så på rulleteksten ved filmens slutt så man at det altid sto en eller annen bilfabrikk på listen være seg Ford, GM eller Chrysler. Når det gjelder Firebird eller TransAm så fikk General Motors et gigantløft på salget av disse Pontiac modellene etter TV-serier som»Smokey and the Bandit» med Burt Reynolds og  «Knight Rider» med selveste David Hasselhoff (Hoffa) i hovedrollen. Serien herjet rundt i verden med 84 episoder fra 1982 til 1986.  Det var et action-sciencefiction eventyr. Snakk om reklame.

Bilen var en Trans Am fra 1982 som het K.I.T.T. i filmen. Det sto for Knight Industries Two Thousand og var stappet med høyteknologisk intelligens. Den står så vidt jeg vet på museum i dag. Disse bilene har i disse dager gått inn i veteranenes rekker, og i bra stand har prisen gått til de store høyder…

Ha en fin dag!
Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler