Forbereder seg på ny flyktningbølge

Hellas har fullført byggingen av en 40 kilometer lang stålmur og et nytt overvåkingssystem langs grensen til Tyrkia. Bblant bekymringene er en mulig økning av ulovlige immigranter som prøver å nå Europa etter Taliban-overtakelsen av Afghanistan.

“Grensene våre forblir sikre og ukrenkelige. Den nye grensemuren er ferdig og er aktivt bevoktet, sa Hellas innbyggervernminister Michalis Chrisochoidis til journalister under en pressemøte mens han besøkte stedet i Evros -regionen fredag. «Vi kan ikke vente passivt med å se virkningen av den afghanske krisen,» la han til. “Det høyteknologiske, automatiserte overvåkingssystemet er aktivt. Mulige flyktningstrømmer fra Afghanistan vil bli stoppet. ”  Omtrent 8 miles av stålveggen har vært der en stund langs elven Evros, og med den siste forlengelsen er muren nå 25 miles lang og 19,7 fot (6 meter) høy.

Hellas begynte å styrke sitt grenseforsvar de siste månedene, og myndighetene ved grensen har blitt advart om en mulig ny bølge av ulovlige immigranter, som trolig kommer fra Afghanistan etter Talibans omfattende fremskritt denne måneden, og utløste frykt i Europa om en ny migrasjonskrise. De siste hendelsene og beslag av makt fra Taliban-opprørere i den krigsherjede nasjonen har drevet EU til å motstå en mulig gjentakelse av flyktningkrisen i 2015 da nesten 1 million mennesker flyktet fra Midtøsten og utover krysset til Hellas fra Tyrkia før de reiste nordover til rikere stater. Hellas insisterer på at det ikke vil tillate en gjentakelse av 2015 -krisen. Grensestyrker har fått beskjed om å sørge for at landet ikke blir Europas inngangsport igjen.

Nabolandet Tyrkia har også uttrykt bekymring for en potensiell bølge av ulovlige immigranter som kommer fra Afghanistan. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan oppfordret torsdag nasjoner i Europa til å bære ansvaret for mennesker som flykter fra Taliban -styrker, og advarer om at Tyrkia ikke vil bli Europas «flyktningelager». «Vi må minne våre europeiske venner på dette faktum: Europa – som har blitt et tiltrekningssenter for millioner av mennesker – kan ikke holde seg unna flyktning -problemet ved hardt å tette grensene for å beskytte innbyggernes sikkerhet og velvære, » sa Erdogan. «Tyrkia har ingen plikt, ansvar eller forpliktelse til å være Europas flyktningelager,» la han til. Den bølgen som ventes nå vil trolig  påvirke begge nasjonene, og bli «en alvorlig utfordring for alle», sa Erdogan til den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis i en telefonsamtale fredag. Erdogan sa at den også har begynt å forsterke grensen mot Iran. Regjeringen i Hellas sa i forrige uke at de ikke kommer til å tillate ulovlige immigranter som søker asyl å krysse inn i Europa og vil sende flyktninger tilbake.

Relaterte artikler